Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
S-kvinnor: Handel med människors kroppar måste stoppas

I Sverige accepterar vi inte handel med människors kroppar. Så när polisen rapporterar om ökad trafficking och prostitution i spåren av Ukraina-kriget, måste samhället med kraft agera för att stoppa de kriminella aktörer som tvingar kvinnor och barn från Ukraina i prostitution.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En lapp med texten "Gratis hjälp" är fastlimmad på en stoppskylt vid den rumänsk-ukrainska gränsen. I takt med att miljontals kvinnor och barn flyr Ukraina efter Rysslands invasion växer oron att de mest sårbara kommer falla offer för kriminella aktörer som tvingar kvinnor och barn i prostitution.

Annons

S-kvinnor var drivande vid införandet av den svenska sexköpslagen som kriminaliserar den som köper, men inte den som säljer sex. Lagen är viktig för att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel.

Vi vet att handeln hade varit betydligt mer omfattande utan en sexköpslag. Det blir tydligt i jämförelse med länder som legaliserat sexköp, där stora bordellverksamheter växer fram utan att de fått bukt med den svarta sexhandeln.

Annons

Annons

Kunskapen och samordningen mellan myndigheterna kopplat till risken för människohandel och prostitution måste öka, och det är precis det som regeringen satsar på med ett ökat anslag till Jämställdhetsmyndigheten så att inga kvinnor och barn hamnar i händerna på människohandlare.

Den globala handeln med människors kroppar, som är en mångmiljardindustri, måste helt enkelt stoppas.

Välkommen i den kampen du med!

Ida Ekeroth Clausson, distriktsordförande S-kvinnor Skaraborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan