Annons

Annons

Annons

Annons

Hällekis

Insändare
Kinnekullebanan livsviktig för Hällekis

När jag flyttade till Hällekis för 22 år sedan var det för att Kinnekullebanan fanns och fungerade så bra.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild Roy Sällström och Samhällsföreningen i Hällekis vill få beslutsfattarna att förstå att Kinnekullebanan är livsviktig för människorna längs banan. Foto: Privat

Annons

Jag är yrkesmusiker och kunde åka från Hällekis klockan 5 på onsdagsmorgonen, vara i Stockholm 9.30 och jobba tre dagar intensivt för att vara hemma igen klockan 21 fredagkväll. De gamla tågen gick nästan alltid. Kinnekullebanan fick allt fler resenärer med direkttågen till Göteborg och bra förbindelser till Stockholm via Hallsberg.

Men morgontåget till Stockholm via Hällekis försvann. Jag tvingades ta bilen till Mariestad eller Skövde och ta tåget därifrån.

Annons

Annons

Jag har sett försämringarna fortsätta. De nuvarande tågen håller dåligt. Under långa tider var bara tre av åtta tåg körbara. Tolv avgångar per dag ställdes in. Samtidigt tvingades man till akuta reparationer av banvallar.

Folk tröttnar på att vänta på tåg som aldrig kommer. Det kan väl aldrig vara så att man vill lägga ner banan? I dessa tider när miljön är viktigare än någonsin.

Jag gläds åt att politiker och andra människor längs banan protesterar. Trafikverkets förslag att ta bort Kinnekullebanan ur sin investeringsplan fram till 2033 väcker bestörtning. Och nu slåss Skaraborg för att få med Kinnekullebanan i planen igen. Beslut kommer i juni. Rälsen måste fungera om tågen ska gå.

Samtidigt måste tågen rulla. De kan inte stå på verkstad. Det är Västtrafik och regionen i Västra Götaland som har ansvaret för själva tågen som alltför ofta går sönder. Nyligen beställde regionen 45 nya tåg men ryktet säger att de inte kommer att rulla på Kinnekullebanan.

Det måste börja hända positiva saker med Kinnekullebanan. Den betyder så mycket för så många. För oss i Hällekis ger den möjlighet att ta sig ut i världen. Vi kan pendla till jobb och studier. Och turisterna kan ta sig till Falkängen och Kinnekulle.

Roy Sällström - Hällekis samhällsförening

Annons

Annons

Till toppen av sidan