Annons

Annons

Annons

Shekarabi: Karensdag och sjuklön ska utredas

Orättvisor inom karensavdrag och sjuklön ska rättas till. Regeringen tillsätter en utredning som ska se över dessa två.

– Ingen ska känna att de behöver gå till arbetet när man är sjuk, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Text

Rätten till ersättning för karensdagen upphör sista mars. Arkivbild.

Bild: TT

Annons

Beskedet om en utredning presenterades vid dagens pressträff men redan vid Socialdemokraternas partikongress i november beslutades – efter krav från främst LO – att regelverket för karensavdrag skulle utredas i syfte att få till en förändring.

LO har bland annat understrukit att nästan inga av dess medlemmar har möjlighet att arbeta hemifrån när de är krassliga.

Annons

– Dagens regelverk för karens är orättvist och påverkar olika beroende på ställning i samhället gällande klass, ålder eller kön. Det slår särskilt hårt mot alla de som inte har möjlighet att jobba hemifrån, säger Shekarabi.

Annons

Uppdraget ges nu till Ann-Zofie Duvander, professor i sociologi och demografi vid Stockholms universitet och Mittuniversitet. Uppdraget ska slutredovisas den 29 september 2023.

– Det är en omfattande utredning och total genomlysning av systemet. Det är dags att reformera karensavdraget och komma tillrätta med den orättvisa som finns, säger Shekarabi.

Ann-Zofie Duvander får enligt Shekarabi bland annat uppdraget att analysera konsekvenserna av de tillfälliga regler som gällt under pandemin.

Karensavdraget är det avdrag som arbetsgivaren gör på den anställdes sjuklön första dagen i en sjukperiod. Men, som bekant för väldigt många, har villkoren sett annorlunda ut under pandemin.

En ersättning för karensavdrag infördes under pandemins första år, som en åtgärd för att minska smittspridningen. Ersättningen upphörde den sista september i fjol, men återinfördes och har gällt sedan den 8 december i fjol.

Rätten till ersättning upphör vid mars månads utgång - det vill säga om en vecka.

Fram till dess gäller också krav på läkarintyg från dag 15 i sjukperioden, i stället för från dag 8.

Anna Lena Wallström/TT

Tobias Österberg/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan