Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Konsert för Ukraina i Vara: "Vi spelar för freden"

2 april anordnas en stödkonsert för Ukraina på Vara Konserthus med den ukrainska stråkensemblen Kyiv Soloists. Det är fri entré och det finns möjlighet för publiken att bidra i en insamling till Unicef i samband med konserten.

Text: 

Den 2 april håller den ukrainska stråkensemblen Kyiv Soloists en stödkonsert till sitt hemland på Vara konserthus.

Bild: Arkivbild

Annons

Kyiv Soloists är en stråkensemble som består av välkända ukrainska musiker. De befann sig i Italien på Europaturné när Ryssland invaderade Ukraina. I och med att världen blev en annan förändrades också turnén som nu blivit till stöd för hemlandet. Ensemblen kan inte återvända till sitt hemland utan fortsätter att spela i Europa och samla in pengar. En rad av arrangörer och spelställen i Europa hjälps nu åt att anordna stödkonserter. Vara Konserthus öppnar upp dörrarna på lördagskvällen 2 april i ett samarbete med Göteborgs Symfoniker och EUNIC.

Annons

Annons

– Vi spelar för freden, säger Anatolii Vasylkovskii, som är ensemblens konstnärlige ledare.

– Det är svårt att förklara känslorna… våra familjer finns i Ukraina och vi har kontakt med dem varje dag; med våra föräldrar, syskon och släktingar. Arbetet känns väldigt tungt just nu, men vi spelar. Musiken hjälper oss i den här situationen och det är vår plikt att sprida ukrainsk kultur.

Kyiv Soloists framför klassisk musik och folkmusik från hemlandet och har prisats för sina insatser. De har officiellt tilldelats titeln Ambassadör för ukrainsk kultur i världen av Ukrainas utrikesdepartement och blivit internationellt hyllade.

– Alla är vi oerhört påverkade av det som sker i Ukraina. Vi följer den förfärliga och ofattbara utvecklingen och letar efter möjligheter att göra något. På konserthuset finns ett stort engagemang och ett samtal om vad vi som konserthus skulle kunna göra har pågått de senaste veckorna. En konsert kommer inte att göra så att bomberna slutar falla över Ukraina men vi protesterar med det uttryck som är vårt – konsten, musiken. Det känns oerhört värdefullt att på det här sättet kunna ta ställning mot krig och förtryck och göra en insats för Ukrainas folk. Vi hoppas att uppslutningen blir stor, att många vill bidra och dela stunden med oss, säger Petra Kloo, vd på Vara Konserthus i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan