Annons

Annons

Annons

Flyktingarna på Stora Ekeberg

TV: Upprorsstämning på Stora Ekeberg: "De har massor med frågor men får inga svar"

Ukrainska flyktingar på Stora Ekeberg vittnar om att det finns en hel del brister på boendet - både fysiskt och i bemötandet. På onsdagen saknades fortfarande såväl Migrationsverket som vårdinstans på flyktingboendet. Flera barn uppges vara sjuka och rummen på översta våningen är kalla enligt flera familjer som tidningen träffat. Men det största problemet är bristen på information.

Text

Bild: Ida Sundén

Annons

På onsdagen hade 250 flyktingar anlänt till Stora Ekeberg. 100 av dem togs emot via två bussar på tisdagsnatten och ytterligare två bussar väntas komma under onsdagen.

Samtidigt råder till viss del upprorsstämning på flyktingboendet. Tidningens reporter på plats berättar att det håller på att bildas en grupp bland flyktingar som går ihop för att kräva att få ordning på problem som värme på boendet och duschar och att de som behöver ska få medicinsk hjälp.

– De har många frågor om hur länge de ska bo där och om de får lämna boendet. Många tror att de inte har den rätten. Det är mycket frågor om barnen kommer få gå i skolan och om jobbmöjligheter, berättar Ida Sundén.

Flera personer samlas inne på Jelenas rum för att prata om problemen på Stora Ekeberg.

Bild: Ida Sundén

Annons

Annons

Det är mycket oro inför vad för slags framtid som väntar.

Bild: Ida Sundén

Flera personer samlas inne på Jelenas rum som ligger i en korridor på första våningen. Hon berättar att hon har ett av de bästa rummen eftersom här fungerar låset. Men flera vittnar om att det är kallt och att de fryser, om toaletter som saknar låsmöjligheter och att många har blivit sjuka de senaste dagarna.

– Det var väldigt kallt på sina ställen, särskilt på den översta våningen. Många hade på sig ytterkläder. På rummen var det någon varmare, tack vare små konvektorelement, men många hade ändå på sig jackor, säger Ida Sundén.

Jac Logutov är från Karlshamn. Hans mormor Ludmila är en av flyktingarna på Stora Ekeberg.

Bild: Ida Sundén

Ludmila har flera barn kvar i Ukraina. Hon är en skada och vittnar om att hon med flera har svårt att sig till matsalen eftersom hissen är trasig.

Bild: Ida Sundén

Jac Logutov kommer från Karlshamn. Hans mormor Ludmila är en av de flyktingar som hamnat på Stora Ekeberg och när hon berättade om boendet slängde han sig i bilen tillsammans med en kompis. Han hjälper till att översätta vad kvinnorna berättar. Han är bestört över standarden på boendet.

Helst hade han velat ta med sin mormor - och alla andra - hem till Karlshamn.

– Men vi har redan tagit emot 16 personer och vi bor i en vanlig trea.

Duschen på översta våningen var nystädade men det var väldigt kallt och element saknades helt.

Bild: Ida Sundén

Annons

I många rum stod konvektorelement för uppvärmningen.

Bild: Ida Sundén

Annons

I ett rum låg en liten flicka som hade väldigt ont i ena örat. Hennes mamma undrade förtvivlat vad hon skulle ta sig till.

Inbäddat innehåll

En liten flicka låg hade ont i örat - men mamman upplevde att det inte fanns någon hjälp att få.

Bild: Ida Sundén

En äldre kvinna kämpar mot tårarna när hon berättar om flykten och känslan av att ha förlorat allt inflytande över sitt eget liv. Flera undrar var de har hamnat, om det går att åka och handla någonstans och var de kan få tag i medicin.

– Jag upplevde att man har svårt att orientera sig, de vet inte riktigt var de har hamnat. Någon trodde att vi var mitt ute skogen, när det i själva verket bara tar tio minuter med buss in till Skara, säger Ida Sundén.

Marynes barn längtar hem - men det finns inget hem kvar enligt henne.

Bild: Ida Sundén

– Barnen har hemlängtan men det finns inget hem kvar att längta hem till, menar Maryne som stundtals har svårt att hålla tillbaka tårarna.

Deras hem har blivit totalförstört i kriget.

Det är mycket kvar att ordna och fixa inne på boendet. Även utemiljön lämnar mycket att önska enligt flera av de som tidningen har talat med.

Bild: Ida Sundén

Annons

Bild: Ida Sundén

Samtidigt är de oerhört tacksamma och har förstått att många engagerar sig för dem, något de återkommer till hela tiden. Men de har många frågor - och inget verkar kunna ge några svar. Istället florerar många rykten, som att de kommer tvingas bo kvar i minst ett år på Stora Ekeberg och att deras barn inte kommer att få gå i skolan.

Annons

– Det är informationen på plats som är det största problemet. Den är både bristfällig och har också misstolkats vilket leder till konflikter, säger Ida Sundén.

Bild: Ida Sundén

I dagsläget sköts det mesta på boendet av ideella krafter som sliter hårt utifrån rådande förutsättningar.

De flyktingar som redan är på boendet uppmanas också att själva hjälpa de nya som anländer.

– Det känns som att de slängt in 250 personer därute som ska ta hand om sig själva med massa frågor och inga svar. Det är många som jag träffade som grät, säger Ida Sundén.

I matsalen samlades man till möte och stundvis var stämningen hätsk.

Bild: Ida Sundén

Jac Logutov försökte lyssna på det som sades.

Bild: Ida Sundén

Annons

Vad gäller vården så kommer Bräckes mobila team att öppna upp mottagningen på plats i nästa vecka berättar Sandra Josefsson.

– Vi ska åka dit i morgon (torsdag) och ställa iordning mottagningsrummet. Nästa vecka ska vi ha den första mottagningsdagen, vi siktar på onsdag och försöker få till en läkare den dagen, berättar hon.

Mobila teamet var också ute på Stora Ekeberg i måndags.

– Då träffade vi några av de boende och fick ett hum om akuta behov och vad som behöver prioriteras. Men det ändrar sig hela tiden allteftersom att fler anländer. Vi ska göra en avstämning i morgon också (torsdag).

Mycket av den information som efterfrågas av flyktingarna på Stora Ekeberg är sådant som Migrationsverket kan svara på. Men de är ännu inte på plats med någon personal.

Annons

Entreprenören Bert Karlsson, vars bolag Jokarjo öppnat upp Stora Ekeberg som flyktingboende, kunde på onsdagen heller inte svara på när Migrationsverket kan vara på plats med personal på boendet utanför Skara.

– Det är kaos överallt. Men de håller på för fullt med att lösa det, jag hade möte med dom igår. De var inte förberedda på det här överhuvudtaget. Jag förstår att Migrationsverket inte klarar av detta just nu, de har knappt någon personal kvar.

Enligt Bert Karlsson finns det dock en manlig bovärd på plats. Samtidigt berömmer han alla insatser som såväl privatpersoner som volontärer på plats och företag gjort för de som anlänt till flyktingboendet.

– Både Citygross och Ica ställer upp med varor de kan avvara. Det han handla om bröd och frukt, berättar han som ett exempel.

Av den upprorsstämning som tidningens reporter kunnat vittna om vet han ingenting, mer än att det varit en person som varit högljudd och missnöjd.

Annons

– Jag var ute där idag (onsdag). Vi har löst så mycket vi har kunnat. Jag tycker faktiskt att det är oförskämt. Det är inte kallt på rummen, där har man klarat det med extra värmeelement för de rum där det inte varit tillräckligt varmt. Är det bättre att bo i en gymnastiksal eller i ett tält? Det är ingen hotellstandard - det är vandrarhemsstandard.

Bild: Ida Sundén

Men han medger att det finns problem som måste lösas, samtidigt är Bert Karlsson övertygad om att boendet kommer att bli bättre för flyktingarna.

– Det här kommer att funka, men vi kan inte göra det på nolltid. Det vi gjort på en vecka tog tre år förra gången.

Känner du dig trygg med att det kommer att bli bra på Stora Ekeberg?

– Absolut. Det är inga problem. Men det kom två bussar igår (tisdag) och två ytterligare idag (onsdag). Jag förstår att det kan vara problem nu, det är inte lätt det här. Migrationsverket ska vara där, men de har inte löst det ännu.

Tidningen har sökt ansvarig enhetschef på Migrationsverket utan framgång.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan