Annons

Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Insändare
"Mer öppet" på biblioteket i Skara - känns rent av skrämmande

Jag har just blivit uppmärksammad på att biblioteket i Skara som är en oas för den som vill lindra sin ensamhet genom att sitta ner i lugn och ro, läsa en tidning och se lite folk nu mer och mer begränsar sina öppettider.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Det kallas för ”Mer öppet” men betyder i praktiken att man stänger biblioteket varannan lördag och stänger klockan 15 på fredagar. Då ska man kunna ta sig in i byggnaden med sitt kort för att uträtta sina ärenden. Har mött många i min ålder som absolut inte känner för det, att gå in ensam där tycker de rent av känns skrämmande och just kring helgerna känns ensamheten extra stor.

Annons

Personal finns och de vill gärna göra sitt arbete och det är ju ett viktigt jobb de utför med all den kunskap de har. I aktuella rapporter kan man läsa att offentliga rum/samlingsplatser är en viktig tillgång för lindring av den ofrivilliga ensamheten och där har Skara kommun nu tagit ett steg i helt fel riktning, vårt bibliotek är väl numera närmast att betrakta som ” Mer stängt” åtminstone för kategorierna pensionärer och ensamma! Nog borde en kulturstad som Skara ha råd att hålla sitt bibliotek öppet på samma sätt som de gör t ex i våra grannstäder Skövde, Lidköping och Falköping!

Annons

E. A. Lindkvist

Bild: Ida Sundén

Svar direkt om Meröppet bibliotek

Sedan Meröppet bibliotek infördes i Skara har medborgarna fått kraftigt ökad tillgänglighet till biblioteket. Ökade tider är måndag till torsdag kl. 9-22, fredag-lördag 9-18 och söndag 9-22 .

Biblioteket har öppet med bemanning 39 tim/vecka, och 44 tim/obemannat. Totalt är det öppet 83 tim/vecka nu. Den stora ökningen av öppettid ligger alltså på kvällar och veckoslut, då både vuxna och barn har tid att besöka biblioteket.

Idag har 318 personer meröppetbehörighet, och det blir fler varje dag. Varje kväll är det personer som stannar kvar som har meröppet, många studenter som behöver lugn och ro att plugga.

Alltfler börjar upptäcka denna fina tjänst. Under pandemin låg verksamheten nere, men nu ska marknadsföringen intensifieras.

Annons

Efterhand som alltfler skaffar meröppetbehörighet så kommer insändaren nog att träffa på folk i biblioteket som hen kan umgås med, och biblioteket kan bli en träffpunkt för ökad social gemenskap, vilket var avsikten.

Den hjälpsamma personalen finns ju tillgänglig 39 tim/vecka. Och sedan kan man numera via internet söka och beställa alla böcker i biblioteket – ja t.o.m. bland alla grannbibliotek i V6-områdets kommuner. Och har man inte datavana så ordnas det kurser för ovana och äldre personer.

Jan-Erik Augustsson - ordförande i Kultur och fritidsnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan