Annons

Annons

Annons

Annons

Götene

Insändare
Slopa karensavdraget för gott!

Internationella kvinnodagen är en dag som än idag behövs – vilket betyder att vårt samhälle ännu inte nått jämställdhet. Vi ser bristen på jämställdhet i villkor, arbetsmiljö och scheman hos medlemmarna i Kommunal.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Ida Sundén

Annons

I år har vi valt att fokusera på karensavdraget på den här dagen. Vi har under lång tid kämpat för att avskaffa karensavdraget. Första steget togs när karensdagen, efter många års påverkansarbete av Kommunal, omvandlades till ett mer rättvist karensavdrag, men nu tycker vi att det är dags att ta nästa steg och avskaffa karensen helt.

För det finns en tydlig orättvisa mellan olika yrkesgrupper. För oss i Kommunals yrken är det omöjligt att spara in karensen genom att jobba hemma när förkylningssymptomen kommer smygande.  Många av oss arbetar i kontaktyrken, och drabbas hårt ekonomiskt när vi behöver sjukskriva oss. Detta gäller alla, men i särskild utsträckning kvinnor, som oftare arbetar i kontaktyrken och därför i högre grad är sjukskrivna.

Annons

Annons

Nu vill vi att karensavdraget slopas för gott. För vi ser hur det slår mot medlemmarna i Kommunal – till stor del kvinnor som arbetar i välfärdens olika sektorer. Lägg då till i ekvationen att kvinnor generellt tjänar sämre än män, oftare arbetar deltid och också tvingas gå i pension tidigare därför att man inte orkar ett helt arbetsliv.

Det finns såklart fler faktorer vi vill förändra men att ta bort karensavdraget är en viktig pusselbit som faktiskt skulle göra skillnad för många.

Christina Emanuelsson, ordförande Kommunal Skara-Götene

Anna Ross Leü, ordförande Kommunal Vänerväst

Till toppen av sidan