Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Insändare
Satsning på Stadshotellet signalerar framtidstro

Vad vore Skara utan ett levande stadshotell? Bra mycket tystare och tråkigare. Något som alla skarabor känt av de sista åren. Men i fredags var det som om den första vårsolen hjälpte till att åter väcka Skara Stadshotell.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Sandra Skeppar, Josefine Hektor

Annons

Fast utan familjen Blanks kraftfulla ekonomiska satsning, duktiga medarbetare och skickliga hantverkare hade det aldrig blivit samma resultat. Ett resultat som får besökande ortsbor och gäster att sucka hänfört och se fram emot en ny glansperiod för Skara stadshotell.

LÄS MER: Stadshotellet nyöppnar - häng med på en rundtur

Skara stadshotell är inte vilket stadshotell som helst. Ganska självskrivet eftersom Skara inte är vilken småstad som helst. Det förstår varenda människa som satt sin fot (måhända också vrickat den på kullerstenarna) i stadskärnan, fått en dos Skarahistoria vid stadsvandring, museibesök eller öppnat porten till domkyrkan. Men en stad lever inte enbart på stolt historia. Nej, det gäller också att våga satsa och rikta blicken framåt. Tack vare hårt satsande företagare är Skara inte bara den lilla medeltidsstaden som hukar i domkyrkans skugga utan också känt i vida världen.

Annons

Annons

Att Skara är en ort värd att satsa på signaleras tydligt vid stadens södra infart vid E20. Där utgör Jula-koncernens huvudkontor och gigantiska lager en imponerande syn. Koncernen har omfattande verksamhet och finns i flera länder. Jula har en omsättning på cirka 10 miljarder kronor och drygt 4 000 anställda. Att familjen bakom detta företag väljer att satsa på hemorten och bygden leder tankarna till Ingvar Kamprad, Ikeas grundare, som stöttade hembygden på allehanda sätt. Familjen Blank verkar tänka på samma vis. Nu senast med satsningen på Skara stadshotell men också återskapandet av skogsutbildning på Sparresäter i Lerdala.

Skara stadshotell byggdes en gång i den framtidstro som järnvägens etablering innebar. Den pampiga byggnaden på Järnvägsgatan har gästats av kungar och baroner, fattiga studenter, olika tiders kändisar, handelsresande, bönder, präster och prelater. Hotellet är förknippat med många personliga minnen för generationer. Familjen Roser tog över driften av Skara stadshotell år 1966 och köpte sedan fastigheten år 1986. Verksamheten utvecklades och under något decennium var stadshotellet nöjescentrum i Skaraborg. På 1990-talet byggdes teaterdelen Rosers salonger till och var spelplan för Mats Ljungs populära revyer. Men tiderna förändras och familjen Roser valde att avsluta sin tid på Skara stadshotell och uttryckte stor tillförsikt med familjen Blank och Jula som nya ägare.

Annons

Historien fortsätter. Nu har skaraborna fått stilla sin nyfikenhet vad gäller det återuppväckta stadshotellet. Ett resultat av omfattande och pietetsfull restaurering och med utökat kulturvärde i form av Lars Lerins konst. Ett är säkert; själen i detta anrika etablissemang har bevarats och Skara är bara att gratulera till att framgångsrika företagare väljer att satsa på hemorten. Första bladet i det nya kapitlet för Skara stadshotell har skrivits. Nu återstår att med spänning följa fortsättningen.

Elisabet Stålarm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan