Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Ny utställning kommer till Skara: "Propaganda - risk för påverkan"

Den statliga förvaltningsmyndigheten Forum för levande historias utställning ”Propaganda - risk för påverkan” öppnar på Västergötlands museum i Skara lördag den 12 mars.

Foto: Stefan Müller/AP

Annons

Utställningen tar upp kritiskt tänkande, propaganda och påverkan ur ett historiskt och nutida perspektiv. Syftet är att stärka besökarnas förmåga att kritiskt granska och ifrågasätta manipulerade budskap i sin vardag.

I dagens samhälle översköljs vi med mängder av information och budskap där avsändare försöker påverka våra tankar och beteenden. För att kunna sovra och välja bland alla manipulativa och intoleranta budskap som möter oss i vår vardag är det viktigt att vi ständigt ifrågasätter källor och avsändare, skriver Västergötlands museum i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

– Syftet med utställningen är att besökarna ska bli bättre källkritiskt rustade, kunna granska och ifrågasätta information som vill få oss att känna hat och skapa fördomar mot andra. Ambitionen är också att stärka människors förmåga att stå upp för alla människors lika värde, säger Patrik Erlandsson, Västergötlands museum.

I utställningen behandlas kritiskt tänkande, propaganda och källkritik, både ur ett historiskt perspektiv och hur det ser ut i dag. Besökarna får bland annat ta del av hur ”det goda samhället” gestaltades i den nazityska och sovjetiska propagandan under 1930- och 1940-talet.

Andra innehållsbitar är dagens mediesamhälle, vad som styr medieflödet och hur mottagliga människor är för påverkan. Besökarna uppmuntras också att reflektera över de manipulerande budskap som de själva möter i sin vardag.

Huvudmålgruppen är elever i årskurs 7-9 och gymnasiet. Utställningen vänder sig också till en kulturintresserad allmänhet. Den öppnar lördag 12 mars och pågår fram till och med söndag 4 september 2022.

Annons

Annons

Till toppen av sidan