Annons

Annons

Annons

Annons

Götene

Debatt
Det är dags att regionen tar sitt ansvar för Kinnekullebanan

Varje dag färdas tusentals personer och varor längs olika sträckor på Kinnekullebanan. Att järnvägen fungerar är grunden för att vi ska kunna ta oss till jobbet eller skolan, hälsa på nära och kära och inte minst att frakta varor och gods på ett miljövänligt och effektivt sätt.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Linda Hedenljung

Annons

För oss socialdemokrater i Skaraborg är Kinnekullebanans framtid avgörande. Därför sitter vi i samtal med infrastrukturministern om banans framtida underhåll. Men banan har också problem här och nu, problem som den moderatledda regionen har ett stort ansvar för.

Vi är allt för många som dagligen möts av trafikmeddelanden om att avgångarna för Kinnekullebanans tåg är inställda och (i bästa fall) ersätts med buss. Anledningen bakom dessa inställda avgångar är fordonsbrist.

Annons

Annons

Tågen som går längs Kinnekullebanan ägs av Västtrafik och därmed styrs antalet tåg som köps in och underhållet av dessa tåg av regionen. Den moderatledda ledningen i regionen försöker få det att framstå som att vi är överens om Kinnekullebanan och dessa framtid. Vi vill tro att vi är överens om Kinnekullebanans vikt, men tyvärr ser vi ingen handling från det borgerliga styret.

Alldeles nyligen beställdes det 45 nya tåg till Västtrafik, men inget av dessa tåg ska få gå längs Kinnekullebanan. Den moderatledda ledningen har haft 11 år på sig att stärka underhållet på tågen och köpa in fler tåg till banan, tyvärr väljer man att inte göra det. Vi socialdemokrater vill se en region som tar ansvar för att tåg som inte längre är i bruk ersätts. För oss är det tydligt att regionen behöver ett nytt politiskt styre.

Kinnekullebanan är oerhört viktig för att våra invånare ska kunna pendla till jobb och skola, för att våra företag ska kunna frakta gods och för att turistnäringen ska fortsätta att blomstra längs Sveriges vackraste tågsträcka. Kinnekullebanan med sina spår mot både Göteborg och Örebro är helt enkelt avgörande för Skaraborgs framtida utveckling, för att vi ska kunna växa genom både fler företagsetableringar, fler arbetstillfällen och inte minst fler invånare. Men banan är också viktig här och nu, för alla oss som dagligen bor, lever och verkar i Skaraborg.

Annons

Vi Socialdemokrater i Skaraborg är beredda att göra det som krävs för att utveckla Kinnekullebanan. Därför sitter vi just nu i samtal med regeringen om underhållet, men det kräver också att Moderaterna i regionen tar sig i kragen och tar sitt ansvar för tågen och dess underhåll.

S-råden längs Kinnekullebanan:

Fredrik Nelander, Vara

Jonas Sundström, Lidköping

Åsa Karlsson, Götene

Ida Ekeroth Clausson, Mariestad

Carina Gullberg, Gullspång

Annons

Annons

Till toppen av sidan