Annons

Annons

Annons

Annons

Varnhem

Insändare
Ett kallt konstaterande - kommunen svarar direkt

Mycket kan bli bättre, åtminstone när det gäller snöröjningen i Varnhem. Det konstaterar insändarskribenten Owe Lidgren och undrar:

"Vad är problemet?"

Förvaltningschef Mats Flygelholm svarar direkt.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det kan väl ändå inte vara meningen att man skall plöja sig fram genom snödrivorna, skriver insändarskribenten.

Bild: Mikael Hellsten

Annons

Jag och många andra börjar bli väldigt trötta på detta årligen återkommande fenomen. Det vill säga att varje år inträffar vintern. Ett årstidsfenomen som varje år verkar komma som en rejäl överraskning för somliga.

I alla fall för den enhet inom Skara kommun som har att svara för väghållningen. De som kommunen har att ansvara för.

Det kan väl ändå inte vara meningen att man skall plöja sig fram genom snödrivorna

Varnhem, och kanske också andra orter, inom kommunen verkar vara totalt bortglömda när det gäller snöröjning av vägarna i byarna.

Det kan väl ändå inte vara meningen att man skall plöja sig fram genom snödrivorna. Skrapa bilens underrede, och riskera att fastna i snödrivorna efter vägarna här i Varnhem.

Annons

Vad är problemet?

Helt klart verkar det brista betänkligt i organisation, beredskap och ledarskap inom den enhet inom kommunen som har att svara för framkomligheten på gator och vägar. Ett kallt konstaterande.

Annons

Jag tror mig se en stor förbättringspotential här.

Owe Lidgren, Varnhem

Mats Flygelholm, förvaltningschef på Service och Teknik i Skara kommun, svarar direkt:

Tack för ditt engagemang, frågor och synpunkter. Framkomlighet på kommunens vägnät är avgörande för många privatpersoner men även för räddningsfordon och vård- och omsorgsmedarbetare i kommunen. Därför har vi en prioriteringsordning för när vi snöröjer vilka vägnät. Ordningen gäller hela kommunen, oavsett ort.

Prioriteringen är att:

* gång- och cykelvägar snöröjs vid 3 cm snödjup,

* huvudgator och gator för genomfart 8 cm snödjup samt

* kvarters- och lokalgator plogas först vid 10 cm snödjup.

Vi snöröjer både med egna resurser och med entreprenörer. Organisationen är anpassad utifrån de snömängder som förekommer i de flesta fall, men med mer extrema väderförhållanden så kan det dröja längre innan vi hinner med alla gator, gång- och cykelvägar. Därför är det extra viktigt att följa SMHI och Trafikverkets råd vid exempelvis vädervarningar via till exempel Sveriges Radio P4 Skaraborg. Igår hade vi en gul vädervarning, som innebär att vädret kan medföra konsekvenser för samhället, risker för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner.

Annons

Arbetet med att ploga hela vägnätet och grusa vägarna tar tid när det faller mycket snö på kort tid. I Varnhem räknar vi med att vara klara med detta under tisdag eftermiddag.

Det finns alltid möjlighet att göra det bättre och därför har vi löpande dialog både internt och med våra entreprenörer. Allt för att förbättra för dig som bor i Skara kommun.

Mats Flygelholm, Förvaltningschef Service och Teknik

Till toppen av sidan