Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Sportlov på museet - Låt fantasin flöda!

Under sportlovet kommer nya djur att se dagens ljus på Veterinärmuseet i Skara. Alla lediga barn bjuds in för att skapa ett fantasidjur på tisdagen, onsdagen eller torsdagen i lovveckan. Djuren får sedan följa med till Västergötlands museum och Fornbyn för att på olika sätt ”få liv”.

Text

Annons

Ett fabeldjur är ett sagodjur eller fantasidjur, till exempel drakar och enhörningar, som inte finns eller har funnits i verkligheten. Sådana djur förekommer ofta i sagor, legender och myter. Exempel på fabeldjur är Skvader, Kraken, fågel Fenix, Gripen, Basilisken och många andra monster.

– Den andra betydelsen av fabeldjur är talande djur som förekommer i djursagor, berättar Marte Rodal på Veterinärmuseet i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Dessa djur har oftast mer eller mindre människoliknande egenskaper som Mästerkatten, djuren i Aisopos fabler och Disneys värld. Talande djur har blivit ett vanligt inslag i dagens animerade filmer.

– Vi bjuder in barnen i Skara och dess grannkommuner att ”uppfinna” egna fabeldjur och tänka ut en historia kring dem. Vilka egenskaper har de, kan de prata eller flyga, säger Charlotte Kristensson, Medborgarskolan, som är medarrangör i denna aktivitet.

På Veterinärmuseet får barnen under handledning av konstnären Anders Lundgren först måla en tavla som föreställer deras eget speciella fantasidjur. Fabelaktiviteten fortsätter sedan ett hundratal meter från Veterinärmuseet, på Västergötlands museum och i Fornbyn.

– Här ska fantasin ta en annan vända och det gäller att hitta på en egen berättelse om det djur som man skapat. Vad är dess namn, har det någon särskild historia och har det till och med några superkrafter, säger Patrik Erlandsson på Västergötlands museum.

De som vill delta måste anmäla sig till aktiviteten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan