Annons

Annons

Annons

Skara

Inför Missalethelgen - här är allt som händer: ”Once in a lifetime”

Det är ett fullspäckat program som omgärdar stunden då stans kronjuvel, Skaramissalet, ska återbördas till sin rättmätiga plats i domkyrkan. Nästnästa helg är det dags.

Text

Under helgen den 29-30 januari firas Skarasmissalet på många sätt genom livestreamade evenemang och bokens tillfälliga återkomst till sin första hemvist i Skara domkyrka. Foto: Skara kommun

Annons

I samband med att den första mässan på 900 år hölls i Kata Gårds gamla kyrkogrund för några år sedan, väcktes tanken om att levandegöra Skaramissalet. Handskriften från domkyrkans invigning år 1150 har överlevt såväl digerdöden och reformationen, som danskarna och den stora stadsbranden 1719, men tycks vara relativt okänt för en del Skarabor.

Missalet består idag av två delar och är vanligtvis utställt i två montrar, den ena i medeltidsutställningen på Västergötlands museum, den andra i gamla biblioteket. Foto: Skara kommun

Numera förvaras det litterära verket som är skriven på latin och bunden i två delar på olika ställen. Dels bakom säkerhetsglas på Bokäventyret och dels i en monter på Västergötlands museum, men under Missalethelgen kommer den tillfälligt att återföras i sin helhet till den ursprungliga hemvisten - domkyrkan.

Annons

Annons

- Skaramissalet bärs in i sin helhet till den plats där den var i tjänst. Nu blir det också hela denna fantastiska helg med så många olika perspektiv på Skaramissalet, säger biskop Åke Bonnier.

Nu ska missalet för en helg återföras till sin första hemvist, domkyrkan. I samband med det uppmärksammas missalet ur många olika perspektiv. Foto: Skara kommun

Under helgen den 29-30 januari kommer skriften att uppmärksammas genom en rad evenemang, seminarier, teater, musik och en mässa under ledning av biskopen.

– Det är en fantastisk bredd på föredragen och det känns som "once in a lifetime" att få så många perspektiv på missalet på en gång, säger Brita Planck, projektutvecklare på Västergötlands museum som tillsammans med Veterinärhistoriska museet, Skara kommun, Svenska kyrkan, Skara stiftshistoriska sällskap, Studiefrämjandet och Skara Skolscen står bakom evenemanget.

Fakta

Om Skaramissalet

Skaramissalet är präntad
på 1150-talet och användes under
mässorna i domkyrkan, eller i någon
av Skaras andra kyrkor. Skaramissalet är den
äldsta bevarade boken som varit i bruk i Sverige.

Sidorna är handskrivna på latin och boken är inbunden i
två delar. Av de cirka 300 ursprungliga pergamentbladen
finns idag 44 blad bevarade, totalt 88 sidor. En av delarna
är mycket vackert illuminerad.

Särskilt intressanta anses de
målade begynnelsebokstäverna och två helsidesbilder som
visar korsfästelsen och Kristus som välsignar världen vara.
Skaramissalet är idag uppdelade i två volymer och finns
i Gamla biblioteket och på Västergötlands museum.

Fakta: Skara kommun

Annons

Annons

Sofia Hagberg, Mattias Lundberg och Johan Sundeen kommer alla att hålla föreläsningar under Missalethelgen. Foto: Pressbilder

Bland annat kommer Bokäventyrets yngre besökare att kunna testa hur det är att skriva kalligrafi med gåspenna, Skara Skolscens elever att skapa 1100-talsstämning runt kyrkan efter mässan och en stadsvandring hållas med Bokens väktare.

Bland föreläsarna återfinns Uppsala universitets musikprofessor Mattias Lundberg, Johan Sundeen som är docent inom idé & lärdomshistoria, samt guiden tillika kulturentreprenören Sofia Hagberg som kopplar samman historia och hållbarhet.

Missalethelgen arrangeras av Västergötlands museum, Veterinärhistoriska museet, Skara kommun, Svenska kyrkan, Skara stiftshistoriska sällskap, Studiefrämjandet och Skara Skolscen. Foto: Skara kommun

– Jag är så nöjd med att vi fått till en sådan här högtidshelg med 1100-talet i fokus. Det handlar om när Skara blev Skara utifrån ett kulturellt perspektiv med boken och musiken i fokus. Det är fantastiskt kunnigt folk som kommer hit med sin forskning. En helg för vuxna men också för barn, säger kommunens kulturchef Åsa Veghed.

Inbäddat innehåll

Annons

Sedan programmet sattes har pandemin tagit fart på nytt och restriktionerna skärpts. Högtidslunchen har strukits och ersatts av en foodtruck som kommer att servera medeltidsinspirerad mat efter söndagens gudstjänst, men i övrigt kommer att alltsammans att genomföras med ett begränsat antal deltagare.

Föredragen och mässan kommer att livestreamas, liksom konserten med gruppen Ars Veritas som ska framföra musik från missalet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan