Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Jula fortsätter investera i foodtechbolaget Ljusgårda

Jula Miljö & Energi fortsätter satsa på företag som de anser har en tydlig hållbarhetsprofil och utökar nu sitt ägande i Ljusgårda, ett foodtechbolag med basen i västgötska Tibro men med siktet inställt på Europa.

Annons

I en ny finansieringsrunda har Ljusgårda tagit in 170 miljoner i nytt kapital och dessutom adderat en ny delägare i form av kapitalfonden Back in Black Capital som stöttas av bland andra familjen Lundin. Investmentbolaget Philian, som ägs av H&M:s styrelseordförande Karl-Johan Persson, har sedan tidigare investerat i Ljusgårda och går nu också in med mer kapital. Liksom Jula Miljö & Energi.

Annons

Annons

– Vi vill bidra till en omställning mot mer miljö- och klimatsmarta alternativ och ser mycket positivt på att Ljusgårda nu tar in fler delägare och mer kapital för att kunna fortsätta växa, säger Julas ägare Karl-Johan Blank i ett pressmeddelande.

Ljusgårda jobbar med automatiserad inomhusodling. Foto: Pressbild

Ljusgårda odlar sallad vertikalt inomhus i en 7 000 kvadratmeter stor lokal i Tibro i Västergötland. Förra året påbörjades utbyggnaden av ytterligare en anläggning på 18 000 kvadratmeter. Med ett cirkulärt bevattningssystem, förnybar el och utan bekämpningsmedel pågår odlingen året runt och företaget erbjuder leverans av färdigskuren sallad i påse till svenska butiker inom 24 timmar efter skörd. Ljusgårda är redan idag Nordens största inomhusodling, och satsar på att bli störst i Europa inom ett år.

–  Med ytterligare investeringar i Ljusgårda vill vi vara en del av tillväxtresan som foodtechbolaget nu gör med siktet inställt på Europa, säger Kristin Boman, vd för Jula Miljö & Energi.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy