Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde

Johannas operation gav henne livet tillbaka: ”Jag väntade för länge”

När bloggaren och influencern Johanna Toftby hade gått med hjärtklappningar och extra hjärtslag en längre tid sökte hon hjälp hos sjukvården. Hjärtat såg fint ut och fick rådet att söka sig till en gynekolog. Där fick hon veta att hennes livmoder var full av myom och enda lösningen var operation.

– Jag hoppas att det ska hjälpa andra att jag pratar om det.

När bloggaren och influencern Johanna Toftby hade gått med hjärtklappningar en längre tid sökte hon till slut hjälp hos sjukvården. Hjärtat såg fint ut och fick rådet att söka sig till en gynekolog. Där fick hon veta att hennes livmoder var full av myom och enda lösningen var operation. Foto: Privat.

Annons

I februari 2019 vände sig Johanna Toftby till sjukvården på grund av hjärtklappning och extra hjärtslag. Läkaren berättade att hennes hjärta såg fint ut. Däremot fick hon veta att det kunde vara hormonellt och vände sig då till en gynekolog. Det gjorde hon även på grund av hennes kraftiga blödningar.

Då upptäcktes det att Johanna Toftby hade stora myom, hormonella muskelknutor, och på grund av det en förstorad livmoder. Läkaren var rakt på sak – livmodern var tvungen att opereras bort.

– Jag förstod inte hur illa det var då. Jag blundade egentligen för hela problemet även fast jag förstod att jag var tvungen att göra något.

Rädslan för att genomgå en stor bukoperation gjorde att Johanna Toftby drog ut på det. Hon tog reda på olika sätt för att hantera de kraftiga blödningarna och anpassade sitt liv efter det.

Annons

Annons

– Jag kunde byta mensskydd hemma och när jag kom ned på gatan så fick jag byta igen. Jag såg till att alltid veta var det fanns toaletter om jag skulle någonstans. Det är ett outhärdligt liv att ha det så. Så hade jag det i två år.

Efter operationen var Johanna Toftby lättad. Hennes livmoder vägde 1,2 kilo. Något som kan jämföras med att en frisk livmoder ska väga runt 60 gram. Foto: Privat.

På grund av blödningarna sjönk hennes järnvärden. Hon åt järntabletter under flera månader för att få upp järnvärdena igen då man inte kan genomföra operation med för låga värden.

– När man blöder mer än vad kroppen hinner fylla på med så tar järndepåerna slut och då rasar blodvärdet. Jag fick även skyhögt blodtryck sista tiden av den stora livmodern som tryckte på kärlen. Då fanns det ingen återvändo.

För Johanna Toftbys del - vilket är vanligt förekommande - blev det en bukoperation där ett snitt läggs för att få ut den stora livmodern. I andra fall kan det räcka med titthålsoperation.

En frisk livmoder väger runt 60 gram – Johanna Toftbys livmoder vägde 1,2 kilo.

– Den var full av myom. Min livmoder var så stor att den nådde över naveln. De fick nästan avbryta operationen för att lägga ett snitt till för de fick nästan inte ut den i snittet de lagt. Ett av myomen var som en grapefrukt. Jag förstår det fortfarande inte.

Sedan operationen i april 2021 har återhämtningen tagit lång tid. Något som är vanligt efter en stor bukoperation. Idag mår hon bättre och hon känner att hon har fått sitt liv tillbaka. Foto: Privat.

Annons

Efter operationen kände Johanna Toftby en stor lättnad. Men återhämtningen skulle bli svårare än hon trodde.

– Det var ett trauma. Första veckan kunde jag inte göra något. Jag klarade mig inte själv. Någon behövde hjälpa mig att gå. Jag var ett kolli. Sedan fick jag hematom, en blodutgjutning, som gjorde att jag fick en infektion som behandlades med antibiotika. Sedan fick jag en svår svampinfektion i strupen efter antibiotikakuren.

Annons

När man gjort ett större ingrepp i magen är det vanligt att tarmarna blir stressade, något som hände i Johanna Toftbys fall.

– Livmodern tryckte på tarmarna och när den tas bort så blir tarmarna jättestressade av det. Då blir det stökigt i magen. Tre månader efter operationen fick jag uppsöka en kirurg för att få hjälp. Han log lite och sa: Johanna du är nyopererad, det kan ta upp till ett år att bli helt återställd. Då förstod jag att det här kommer ta tid.

Det har snart gått sju månader sedan operationen i april 2021 och Johanna Toftby har fått tillbaka sitt liv igen.

– Energin är tillbaka även om det tagit tid med återhämtningen. Jag mår så mycket bättre och det är en underbar känsla att inte längre ha massa hemska blödningar och smärta. Mitt höga blodtryck är också borta. Livet är tillbaka.

Johanna Toftby fick mycket stöd av familj och vänner under återhämtningen. Hon hoppas kunna hjälpa andra genom att berätta sin historia. Foto: Privat.

Under sin sjukdomstid skrev Johanna om sin upplevelse på sin blogg. Hon vill att fler kvinnor ska veta vilka tecken de ska vara uppmärksamma på så att de inte gör samma misstag som hon.

Annons

– Man ska inte vänta så här länge som jag har gjort. Det är tyvärr väldigt vanligt och det är därför jag har skrivit om det. Sök för blödningar, det är inte normalt att blöda igenom var tionde minut och ha koagler. Jag nästan skäms för att jag dumförklarar mig själv. Men det är så vanligt, det sa läkaren också. Framför allt att man inte söker för sina blödningar.

Det är många som har hört av sig till Johanna Toftby efter att hon berättat om sin upplevelse på bloggen.

Annons

– Det är väldigt många som hört av sig som nu också sökt hjälp. Det är för lite information om sånt här från vården. Jag önskade att fler kunde se lite mer till individ. När man gjort undersökningar på hjärtat och man har blödningar så kanske man ska se över andra symtom om man kan koppla ihop det med hormoner.

Johanna Toftby betonar att det viktiga är att man söker hjälp i tid.

– Mens anses normalt även fast den är riklig. Om man har regelbunden mens som jag hade så tror man inte att något är fel. Det var när det blev mellanblödningar som jag blev rädd. Det är vanligt att man får mer blödningar ju äldre man blir. Men man måste alltid ta reda på varför.

Fakta

Myom

Myom är en eller flera muskelknutor som kan sitta inuti eller utanpå livmodern. Det är vanligt att ha myom utan att ha några symtom. Myom är vanligt, nästan hälften av alla kvinnor som har en livmoder får myom. Det är vanligt att få myom ju närmare klimakteriet du kommer.

Exempel på symtom som är vanliga om du har myom är:

Du blöder mycket, länge och har ont när du har mens.
Du har en tyngdkänsla i underlivet.

Exempel på symtom som är ovanliga om du har myom är:

Du har ont i magen.
Du har ont vid slidsamlag.

Källa: 1177

Annons

Annons

Till toppen av sidan