Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraborg

Skaraborgarna om nya lagarna: ”Inte en dag försent”

Straffrabatten för unga brottslingar slopas, fimpar kan ge böter och polisen får större befogenheter.

Det är några av de nya lagarna 2022 – och alla lagändringar som engagerar läsarna.

Att fimpar på marken nu bötesbeläggs är något som majoriteten av läsarna ställer sig positiva till. Foto: Johan Nilsson / TT

Bild: Anders Olsson

Annons

Just fimpar och prillor som slängs på marken har länge varit en het fråga lagmässigt. Från årsskiftet kan det kosta 800 kronor att slänga cigarettfimpar, tuggummin, snus och annat mindre skräp på marken.

– Ja tack. Om inte rökarna själva kan inse att det är fel att slänga dem på marken blir det tyvärr såhär, skriver en läsare i tidningens kommentarsfält.

Annons

Andra tycker dock att böter för att lösa nedskräpningen är missriktat.

Annons

– Sätt upp mera papperskorgar och askkoppar i stan så vi slipper stoppa skräp och fimpar i väskan och i fickor, alla vin flaskor och colaburkar som ligger överallt. Det är tur vi rökar och dricker så staten får in mer skatt, då har det också råd med att sätta upp mera papperskorgar, resonerar en läsare.

– Hur tätt tycker du papperskorgarna ska sitta? Har själv sett hur människor som stått två meter från papperskorgen och bara slängt skräp på marken istället för att ta ett steg och slänga där man ska. Jag tror mer på en attityd förändring där man inser att det är inte är någon fara för livet om man bär med sig skräpet till nästa papperskorg, svarar en annan läsare på det tidigare resonemanget.

Majoriteten av kommentarerna som gäller böter för fimp- och snusnedskräpning är dock övervägande positiva till lagändringen.

– Bra. Det är väl roligt när de är städat och är snyggt istället för att se äckliga fimpar och skräp som ligger överallt, skriver en läsare.

En annan lagändring som engagerar många är den slopade straffrabatten för unga mellan 18 och 20 år, om brottet har ett minimistraff på fängelse i minst ett år. Det rör sig om allvarliga brott som rån, grov misshandel, våldtäkt och mord – vilket också innebär att det blir möjligt att döma personen till livstids fängelse.

Annons

Annons

– Superbra med slopad straffrabatt, skriver en läsare, och får medhåll hos andra:

– Bra med att yngre brottslingar får hårdare straff!!

Den övervägande stilen på kommentarer är dock de läsare som överlag tycker att lagändringarna är bra. ”Inte en dag försent” och liknande återkommer flera gånger i kommentarsfälten, och inläggen har också fått många gillande reaktioner.

Vad tycker du? Skriv en insändare och gör din röst hörd.

Annons

Annons

Till toppen av sidan