Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Insändare
Moderaterna: Långsiktiga satsningar på barn och skola måste fortsätta!

Varje krona vi satsar på skolan är en investering i framtiden. Därför har prioriteringar där skolan fått en utökad del av den kommunala budgeten varit ett fokus i Skara den här mandatperioden, jämte satsningar på omsorgen.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Det stora underskott inom skola och omsorg som vi tog över fick oss också att besluta om en skatteökning som till fullo gick till skola och omsorg. När media redogör för en ökning av skolans budget med 7,7 miljoner i Skara ska man veta att detta enbart är den politiska satsningen, därutöver får skolan också budgetkompensation för kostnadsökningar som löner mm.

Annons

Samtidigt som den borgerliga ledningen i Skara med all kraft ökar satsningarna på skolan har den socialdemokratiska regeringen konsekvent dragit ner på sina investeringar i skolan och våra barns framtid. Kortsiktiga statsbidrag har blivit en plåga för skolan där långsiktiga investeringar är vad som behövs!

Annons

Men är det då inte en borgerlig statsbudget som gäller för 2022? Tack och lov fick M, KD och SD igenom en budgetreservation som stärker satsningarna på lag och ordning, men inom skolan ligger den grundbudget kvar som togs fram av S. I Skara innebär detta att vi även fortsättningsvis ser hur skarabornas skattemedel som satsas på skolan dras ner av en regering som prioriterar andra saker än våra barn.

I Barn och utbildningsnämnden valde S, V och Mp att inte delta i beslutet om detaljbudget med hänvisning till sitt eget budgetförslag för Skara kommun. Innebär detta att de ville se mer satsningar på barnen och skolan i Skara? Nej, tvärtom! I det budgetförslag som lades under socialdemokratisk ledning fick skolan i Skara ca 2 miljoner mindre år 2022, ca 6 miljoner mindre sammanlagt under planåren.

Om minskade statsbidrag hade fått kombineras med en utveckling där skolan i Skara i enlighet med S V Mp:s budget fått sex miljoner mindre de kommande åren hade våra barn och ungdomar drabbats hårt. Vi delar den fackliga synen att vi måste fortsätta prioritera skolan och satsa på våra elever. Varje elev måste få rätt stöd i rätt tid, resultaten i skolan måste höjas.

Annons

Sedan 2018 har barn och utbildningsnämndens budget i Skara utökats med ca 60 miljoner.

Nu måste prioriteringen av våra barn och ungdomars skola och framtid få fortsätta.

Moderaterna i Barn- och Utbildningsnämnden i Skara

Lotta Grönlund Plöen

Tommy Schalén

Per Janson

Oskar Granehed

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy