Annons

Annons

Annons

Annons

Bert Karlsson polisanmäld

Debatt
Billy Butt: ”Skara uppskattar inte Bert Karlsson”

Så länge jag kan minnas har det pågått ett ordkrig mellan Skara kommun och entreprenören Bert Karlsson. Nu senast handlar det om att Bert skulle, i ett anförande, ha jämfört en lokalpolitiker med Nordkoreas Kim Jong Un. Det har upprört många, men för mig har det väckt minnen om hur många genom åren har hånat Bert och begått förtal mot honom genom liknande uttalanden.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bert Karlsson och Billy Butt. Foto: Privat

Annons

Vad sägs till exempel om hösten 1992 då Bert i sin roll som riksdagsman jämfördes med ”Adolf Hitler”? Att detta uttalande kom ur de politiskt korrekta munnarna av dåvarande Folkpartiets Ungliberalerna har många säkert glömt.

Man har också kanske glömt Berts reaktion till jämförelse med Hitler. Han rykte på axlarna därför att Bert Karlsson förstod att de som jämförde honom med Hitler bara ville få fram sitt budskap på ett skarpt sätt. Han trodde inte en sekund på att någon av Ungliberalerna verkligen trodde att han var som Adolf Hitler.

Annons

Likaså tror inte jag för en sekund att Bert Karlsson verkligen tycker att Skarapolitikern verkligen är som den brutala Kim Jong Un. Bert ville troligen få fram sitt budskap och i detta fall, just som i Ungliberalernas fall, handlade saken om ett beklagligt, dock synnerligen osvenskt beteende.

Annons

Det tråkiga nu är att Berts anförande ägde rum i ett ställe där den av Bert utpekade politikerns tonårsdotter befann sig i publiken och fick höra negativa saker om sin pappa och familj. Den Bert Karlsson som jag och många andra av hans gamla musikbranschens medarbetare känner skulle aldrig med direkt uppsåt vilja såra en 16-åring genom att förolämpa hennes familj rakt framför ansiktet på henne. Det är därför rimligt att tro att Bert inte visste att tonåringen satt i publiken.

Det ska kanske påpekas att när Bert jämfördes med Hitler i riksmedia var hans egen dotter Johanna också bara tonåring.

Jag har känt Bert Karlsson i drygt 45 år. Han är i grund och botten en vänlig och omtänksam person. Men det går inte förneka att han också är en rätt så bufflig affärsman som skulle kunna klara av att snacka sig ur en kraschande jumbojet eller sjunkande fartyg. Han är också en mycket envis figur som ibland har en förmåga att reta gallfeber på folk genom sina diverse kontroversiella uttalanden. I sin roll som offentlig person är Bert ett tacksamt offer för missförstånd.

Men frågan är nu om det inte är dags för Skara kommuns politiker att, i stället för att hänga upp sig på Berts sätt att ibland uttrycka sig, i stället börja fokusera på hans enorma entreprenörskaps kunskaper och talanger. Att de i stället söker efter ett sätt att samarbeta med honom. Berts affärskompetens skulle onekligen gynna Skara kommun och det känns mycket viktigare än den tramsiga kritiken mot honom för hans sätt att uttrycka sig i den offentliga debatten.

Billy Butt - f.d. skivbolagsdirektör

Annons

Annons

Till toppen av sidan