Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Juligt på museet med speeddate, paketinslagning och smarriga recept

Årets sista månad dukar Västergötlands museum fram de lite mer juliga aktiviteterna. Det handlar om att slå in julklapparna på ett mer klimatsmart sätt, om att bjuda på de julrecept som varje år gläder släkten men som nu kan bli en del på desto fler julbord och det hela avslutas med en traditionell rimstuga.

Det blir juligt på Västergötlands museum i december. Foto: Västergötlands museum pressbild

Annons

Varje jul går det åt miljontals meter julklappspapper i Sverige. Även om många har som ambition att spara pappret och återanvända det, hamnar det oftast i soptunnan. Men det finns många sätt att slå in paket förutom med papper på rulle. Det går alldeles utmärkt att använda tidningspapper, gamla kartonger eller till och med tyg så som en gammal sjal, en halsduk eller en gammal handduk.

Annons

Annons

På eftermiddagen den 8 december får alla som kommer till museet tips och råd om hur man slår in klapparna på ett sätt som sparar både pengar och som tär mindre på vår miljö.

Lördagseftermiddagen den 11 december hjälper museet till att sprida matglädje. Alla som har ett recept på något extra smakligt - oavsett om det är till en mer vardaglig rätt eller en som hör hemma på julbordet - uppmanas att skicka in detta till museet och dela med sig via ett formulär på museets hemsida. Denna dag är alla recept utskrivna och möjliga att ta med hem.

I mitten av december ordnar museet speeddate mellan den som ska skriva julklappsrim men som saknar inspiration och den som istället är ett ess på att skriva rim och som gärna delar med sig av sin talang. Både den som söker hjälp och den som har att ge av kunskapen inom rim och vers är varmt välkomna till museet den 15 december.

Också detta år bidrar museet till julkalenderstraditionen. Alla dagar fram till julafton kan de digitala besökarna öppna nya luckor och där läsa historier och leta detaljer i utvalda fotografier från historien.

Annons

Annons

Till toppen av sidan