Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Insändare
NPF-elever får kämpa för sina rättigheter i Skara kommun

Tänk dig att du är en förälder till ett barn med någon form av NPF diagnos, att du kämpat för ditt barns rättigheter till stöd i skolan hela ditt barns liv. Det är en ständig kamp som aldrig tar slut. Speciellt i Skara kommun.  

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

(Bilden är en gengrebild och har ingen koppling till insändaren).

Bild: Sandra Skeppar

Annons

Tänk dig nu att du själv är en 16 årig kille med autism. Du har behövt stöd i ditt lärande sen skolan starta och behovet av stöd minskar inte med åldern. Utan ju äldre du blir, ju svårare skolan blir, desto mer stöd behöver du. Så här är det för min lillebror. Han är 16 år gammal och har varit diagnostiserad med autism i fyra år.

Annons

Högstadiet var inte lätt, men han tog sig igenom det, och det leder oss fram till idag. Han började gymnasiet nu i höstas och sen dess har det bara gått utför. Han får inte det stödet han behöver för att kunna lära och kunna ta del av kunskapen som alla andra elever får. Varför kanske du undrar? Jo, det är på grund av att Skara kommun inte vill lägga pengar på en resurs för att han ska kunna klara skolan.

Annons

Han och hans skola fick nyss avslag efter att ha ansökt om en till resurs för att skolan ska bli en trygg miljö även för honom, där han kan lära på sitt sätt. Och samma förklaring som han fick på varför han fick avslag fick även en annan elev, det betyder att Skara kommun bara har 'copy and paste', samma meddelande till båda eleverna.

Detta tar oss tillbaka till varför det är en ständig kamp för föräldrar till barn med NPF. Min bror har alltid tyckt om skolan, han gillar och lära, speciellt om det som intresserar honom extra mycket, men nu vill han inte längre, han vill inte gå till skolan på grund av att Skara kommun ska spara pengar.

Mina föräldrar kämpar dagligen för detta, som många andra föräldrar gör. Ändå så skriver Skara kommun och utbildningsnämnden i deras måluppsättningar, och jag citerar "barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden utifrån sina olika behov" och jag citerar igen "alla elever och barn i Skara ska ges förutsättningar att nå sin fulla potential" vilket inte stämmer alls om man går tillbaka och tänker på vad jag precis berättat. Och jag tror att många föräldrar och anhöriga är trötta på att barn med NPF blir lämnade utanför.

Nu är det dags att lägga mer fokus på barn och elever med stöd och behov så dom också kan nå sina drömmar och mål i livet!

FH

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy