Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Nya covidregler – polisen kan upplösa tillställningar igen

Efter flera månader utan större restriktioner för krogar och idrottssammanhang, återkommer nu restriktionerna. För de arrangörer som inte väljer krav på vaccinpass, återkommer många av våren och höstens regler och restriktioner. Om de inte följs har polisen rätt att upplösa en tillställning – och de nya reglerna gäller redan från onsdagen den 1 december.

Arkivbilder.

Bild: Arkivbild

Annons

Från och med den 1 december 2021 gäller nämligen nya regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som hålls inomhus och som har fler än 100 deltagare.

Reglerna innebär att den som anordnar en sådan sammankomst eller tillställning kan ställa krav på att deltagare ska uppvisa vaccinationsbevis.

Om arrangören väljer att inte ha vaccinationsbevis som krav för att få delta, måste arrangören vidta särskilda smittskyddsåtgärder, till exempel att se till att deltagarna anvisas en sittplats, att man inte är fler än åtta personer i varje sällskap och att det är minst en meters mellanrum mellan varje sällskap. Det skriver Polismyndigheten på sin hemsida.

Annons

Annons

I Skövde har flera krögare redan tidigare uppgett att de ska införa covidpass om regelverket ändrades.

– Pandemin är inte över än och om covidpass kommer införas så fixar vi det, sa Martin Karlgren på Bogrens Salonger i Skövde vid tillfället.

De myndigheter som ska se till att reglerna efterlevs är i första hand länsstyrelserna. Ytterst har dock polisen rätt att upplösa en sammankomst eller tillställning som bryter mot reglerna om mindre ingripande åtgärder inte är tillräckliga.

Polisen upplöser en sammankomst eller tillställning med stöd av den så kallade covid-19-lagen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy