Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Götene

Läsarna splittrade om SD:s a-traktorförslag

Den ofta, om inte ständigt, debatterade frågan i trafiken: A-traktorer, går de för långsamt, alldeles lagom, eller kanske till och med för snabbt? Frågan splittrar SkLT-läsarna i sociala medier efter Sverigedemokraternas förslag att höja den tillåtna hastigheten.

Montage.

Annons

Sverigedemokraterna vill höja den tillåtna hastigheten för a-traktorer till 45 km/h. I dag är den tillåtna maxhastigheten 30 km/h.

När tidningen frågade SkLT-läsarna och -följarna i sociala medier om förslaget, var svaren splittrade. Med uppemot 100 reaktioner och ett trettiotal kommentarer är det tydligt att det är ett ämne som engagerar i Skara, Vara och Götene.

– Jag tycker att det är OK att höja hastigheten då många stör sig på att a-traktorerna är bromsklossar i trafiken. Vi lever ju ett rätt stressat samhälle där alla har väldigt bråttom. Många skulle kanske annars må bra av att ligga bakom en A-traktor och ta det lite lugnare, skriver en läsare och fortsätter:

Annons

Annons

– Dock tycker jag att det borde vara mer utbildning när man tar AM-körkortet, så att man får kompetens att både köra moped, a-traktor eller mopedbil. [...] Ungdomarna är lite mer skyddade än på moped och kan dessutom använda den hela året. Dessutom är ungdomarna kreativa. De grejar och fixar med sina fordon. Lär sig förhoppningsvis trafikvett tidigt.

Just att a-traktorer, på grund av den låga maxhastigheten, bromsar upp trafiken är något som flera läsare lyfter.

– Gör det till 50km/h, då blir dom inte "bromsklossar" i stan, skriver till exempel en följare.

Men där ovanstående läsare är exempel på de som menar att trafiksituationen blir bättre om man höjer gränsen, finns det också de som menar det motsatta.

– Ta bort dem helt. De förstör för alla och [innebär] högre risker med olyckor, skriver en läsare.

– Trafikfarligt och miljöskadligt. Från en del bolmar blåsvart rök, kommenterar en annan följare.

– Förbjud skiten [...] För unga kör omkring i för tunga fordon utan krav på riktigt körkort. Visst, höj farten men öka i så fall körkortskravet till motsvarande bilkörkort, resonerar en läsare.

Ja, nej eller under andra villkor – det fanns också flera förslag i kommentarsfältet på vad som skulle kunna förbättras för att förslaget skulle gå igenom. Genomgående tema är bättre och mer omfattande utbildning för de oftast unga förarna.

Annons

– De kan öka hastigheten. Men lägg ett krav på ett motsvarande körkort. Ha lite halkkörning och dylikt. När personen sedan fyller 18 år och vill utöka sitt kort så blir det enklare, föreslår en läsare i kommentarsfältet.

– Utbildning, så har jag inga bekymmer med det, skriver en läsare.

Vad tycker du? Skicka in en insändare eller debattartikel med din åsikt, och ha chansen att publiceras i Skaraborgs Läns Tidning och i vår app.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy