Annons

Annons

Annons

Annons

Varnhem

Läsartext
Innehållsrik 1:a advent i Norra Lundby

Adventsfirarna i Norra Lundby bjöds på rikligt innehåll: gudstjänst, härligt fikabord, lotterier samt försäljning plus spännande bildspel om den pågående rengöringen av Varnhems klosterkyrka.

Detta är en läsartext.

Annons

Det är svårt att släppa traditionerna. Åtminstone i Norra Lundby där adventstid alltid inneburit gudstjänst i den lilla medeltidskyrkan samt försäljning av diverse alster i Lundbygården. Efter att syföreningens auktion upphört för något år sedan uppstod ett tomrum. Ett antal damer från skilda delar av Valle församling bestämde sig för att fylla detta tomrum. Så det blev till att samla krafterna och övningen leddes av Margareta Broberg Gustavsson, Varnhem.

Nu går det ju inte att kopiera en 100-årig syförenings koncept. Men baka lussekatter, pepparkakor och mjuka kakor det kan även dagens Vallebor. Likaså trumma ihop skänkta alster till lotterier och försäljning. Så när adventsskymningen anades tändes marschaller vid kyrkan och Lundbygården. Församlingsherden Emanuel Carlsson kunde hälsa välkommen till en välfylld kyrka och besökarna bjöds på en trevlig nyhet i form av Valles nya damkör under ledning av kyrkomusiker Charlotte Eklund.

Annons

Annons

Margaretas försäljning av ljuslotter vid adventssamlingen i Lundbygården gick strålande. Magnus, Birgitta och Arja såg till att försäkra sig om några. Foto: Elisabet Stålarm

Gemenskapen fortsatte sedan i Lundbygården. Det var just det som var meningen med begivenheten – att skapa plats för möten och trivsel. Efter att ha njutit av dignande kaffebord, ingen behövde gå hem hungrig, bjöd så församlingsherden Emanuel Carlsson på eftermiddagens höjdpunkt – bildspel som visade Varnhems klosterkyrka som den aldrig tidigare skådats.

Församlingsherden Emanuel Carlsson gav besökarna en spännande inblick i vad som händer bakom den låsta kyrkporten i Varnhem. Den 17 april öppnas klosterkyrkan igen efter en omfattande rengöring. Foto: Elisabet Stålarm

Sedan i september månad pågår en omfattande rengöring av Varnhems klosterkyrka. Kyrkan återöppnas på påskaden, den 17 april nästa år. Emanuel Carlsson har trotsat sin höjdrädsla och klängt runt på ställningarna för att dokumentera miljöer som vi aldrig har chans att se i vanliga fall. Likaså utgör hans bilder ett viktigt historiskt dokument av det grannlaga arbetet som innebär ett nytt kapitel i klosterkyrkans långa historia.

Oj då, sa expertisen när lagret av spånskivor tog bort uppe på orgelläktaren och spåren efter branden på 1960-talet fortfarande fanns kvar. Foto: Elisabet Stålarm

Annons

Uppmärksamheten under bildvisningen var total och den erfarne auktionsutroparen Carl Gustav Lundström fick ta i för att få fart på budgivningen. Här fanns ett rikt utbud med allt från djupfryst älgstek till hemstöpta ljus, bullar och kakor, honung, stickade sockor samt inte minst fiffiga små pepparkakshus specialdesignade av Margareta Broberg Gustavsson.

Detta blev en innehållsrik eftermiddag som gav mersmak. Inte minst att få se den nytvättade klosterkyrkan i all sin glans. Arrangerande kvinnor inser vilket arbete och välsmort maskineri som syföreningsdamerna i Norra Lundby jobbat upp. Det finns mycket att lära men visst hoppas alla att traditionen med adventssamling i Norra Lundby kan fortsätta länge än.

Elisabet Stålarm

Annons

Annons

Till toppen av sidan