Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
SD: Sverige behöver en antikorruptionsmyndighet

Den 25-28 november går Sverigedemokraternas partistämma Landsdagarna av stapeln och till denna har partidistrikt SD Skaraborg en motion som hela vår distriktsstämma ställt sig bakom.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Josef Fransson och de övriga ombuden från SD Skaraborg motionerar om en antikorruptionsmyndighet. Foto: TT

Annons

Motionen berör behovet av att ta sig an den korruption som finns inom Sveriges politiska system och som i huvudsak uppstått för att Socialdemokraterna under decennier av maktinnehav haft svårt att dra gränser mellan civilsamhället och det socialdemokratiska partiet. Även Vänsterpartiet och Miljöpartiet har till viss del lyckats skapa liknande strukturer, om än inte i samma omfattning. Det som åsyftas är hur skattemedel och tvingande avgifter används för att gynna de politiska doktriner man från dessa partier företräder.

Som exempel kan man ta upp Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) som är Sveriges största studieförbund och enligt dem själva håller ”studiecirklar, kurser, föreläsningar samt kulturarrangemang i alla landets kommuner”. ABF är likt fackförbundet LO en integrerad del av det socialdemokratiska partiet och erhåller årligen 443 miljoner från i stöd från Folkbildningsrådet. Folkbildningsrådet i sin tur verkar som en ideell förening och inte en myndighet och kan därmed effektivt utestänga oönskade mottagare av stöd. Man erhåller årligen 4,5 miljarder från stadsbudgeten och beslutar egenhändigt hur pengarna ska användas och man granskar dessutom sig själva och verksamheterna. Tro det eller ej, men det är till råga på allt mottagarna av stöden som utgör Folkbildningsrådets styrelse.

Annons

Annons

Vidare kan vi se hur pengaflöden från det offentliga går till förment ideella organisationer med politiska agendor som överensstämmer med partierna till vänster. På så vis använder man skattemedel för att bygga strukturer som försvårar politisk kursändring i händelse av att man själv inte innehar regeringsmakten. Liknande problematiska resonemang kan föras kring myndigheter som opinionsbildar, utformningen av presstödet, politisering av universiteten, användande av bistånd och mycket annat.

Vi menar att staten och civilsamhället behöver separeras, att ideella organisationer inte ska kunna uppbära statsstöd eller inneha myndighetsuppdrag. På samma sätt menar vi att förvaltningsmyndigheternas uppdrag tydligt renodlas och där myndigheternas oberoende och opartiskhet ska vara en självklarhet och där förekomsten av opinionsbildning och ideologiproduktion beivras.

För att på bästa sätt uppnå detta menar vi Sverige behöver en antikorruptionsmyndighet och vi tror att den partipolitiskt oberoende Riksrevisionen skulle kunna utgöra modell hur en sådan myndighet kan byggas upp och arbeta. Uppgiften ska vara att på objektiva grunder lyfta fram korrupta strukturer och rapportera brister till riksdagen. Här finns många miljarder i skattepengar att spara in, samtidigt som vår demokrati skulle fira stora triumfer. För detta söker SD Skaraborg stöd på Sverigedemokraternas partistämma.

Sverigedemokraterna Skaraborgs ombud

Josef Fransson

Åse Niklasson

Jonas Eriksson

Jonas Larsson

Helene Angerheim

Jerzy Kucier

Albin Gilbertsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy