Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Skara Gille firade minnet av David Bergman

Onsdagen den 27 oktober skulle David Bergman ha fyllt 140 år. Det högtidlighölls av Skara Gille genom att man först på förmiddagen smyckade hans grav och tände ljus. På kvällen firades hans minne med en aktivitet i Prubbasalen.

Detta är en läsartext.

Bild: Privat

Annons

Kvällens program bestod av tre delar. Först inledde åldermannen Tommy Kroon med att ge en sammanfattning av David Bergmans liv och gärning.

Han var mycket aktiv i Skaras föreningsliv. Bland annat var han en av dem som startade Skara Atlet- och Idrottssällskap år 1900, föreningen som sedan blev Skara IF. Han var ju också en av dem som tog initiativ till att Skara Gille bildades 1948. Året efter, 1949 grundade han Brandmuseet. Så för Skara Gilles medlemmar är han en betydande man.

Först inledde åldermannen Tommy Kroon med att ge en sammanfattning av David Bergmans liv och gärning.

Bild: Privat

Annons

1949 grundade David Bergman Brandmuseet.

Bild: Privat

Annons

David var bland postvaktmästare, det vill säga brevbärare, därefter fick han titeln postiljon. Den posten hade han fram till sin pensionering 1941. Redan som 15-åring kom han med i allmänna brandkåren och blev 1922 brandchef. En tjänst som han behöll under 31 år. David var också engagerad i politiken, där han satt i stadsfullmäktige mellan åren 1911 och 1946.

Under sina unga år sysslade David med kraftsport, framför allt som tandatlet. Vi har sett honom i batalj där han med sina tänder har dragkamp med två motståndare. Han kunde också ses lyfta stabila bord med tänderna. Ett annat av hans trick var att lyfta en stol med en sittande man med sina tänder. Just detta trick avslutade hans karriär som tandatlet.

David berättar:

”Vid en fest i Botan upprepade jag programmet om och om igen. Finaste numret var då en karl satte sig på en kraftig stol och jag tog stolen i tänderna och snurrade den runt. Sista gången, då jag naturligt var trött, blev jag lite oförsiktig. Jag släppte ner stolen så vårdslöst att två tänder åkte ut.”

Vilken man.

Efter kontakterna med Davids barnbarn efter återinvigningen av Brandmuseet i somras har Skara Gille fått tillgång till en mängd privata bilder från familjen. Ett urval av dessa har Göran Johansson satt samman och presenterade ett pärlband av fantastiska bilder av hög kvalitet, både från yrkeslivet och hans privata sfär. På flera av dem poserar han i uniform. Man fick också se exempel på hans intresse för modellbygge, bland dem en brandbil med meterlång stege.

Annons

Annons

David Bergman hade ett intresse för modellbygge.

Bild: Privat

Nästa del introducerades av förre brandchefen Kent Holmberg som berättade om Domkyrkobranden den 10 september 1949. Han gav många förklaringar till brandförloppet och pekade på flera av de svårigheter som brandmännen ställdes inför på ett mycket initierat sätt. Efter Kents kloka ord fick man möjlighet att se en film från branden, som ju i sig var dramatisk. När man nu också visste att det blåste från väster, kändes det spännande att se hur arbetet bedrevs för att hindra eldens spridning. Att arbetet dessutom skedde på hög höjd utan speciell skyddsutrustning förstärkte insatsen.

En av all de gåvor som Skara Gille fått av David Bergmans barnbarn var ett fotoalbum som visar Domkyrkobranden. Detta har digitaliserats av Freddie Wendin.

Bild: Privat

Efter en kaffepaus med mycket sorl var det dags att ta sig an den avslutande delen av programmet.

En av all de gåvor som Skara Gille fått av barnbarnen var ett fotoalbum som visar Domkyrkobranden. Detta har digitaliserats av Freddie Wendin.

Resultatet var en omtumlande resa i tid och rum. Bilderna med förklarande texter, knöt ihop Kent Holmbergs berättelse och den film som visades. Kvällens publik var sannolikt både omtumlad och berörd av alla bilder som sveptes runt under kvällen. Allt för att hedra en hedersman från ”den gamla staden Skara”.

Tommy Kroon

Annons

Annons

Till toppen av sidan