Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Därför förbereder Cementa ransonering

Cementen kan komma att behöva kvoteras. Det varnade företaget Cementa sina kunder om under torsdagen.

Anledningen är att företaget inte har fått sitt tillstånd för tiden efter den 31 oktober.

Magnus Ohlsson, vd och marknadsdirektör på Cementa, samt Cementafabriken i Slite. Pressbild.

Bild: Karl Melander

Annons

Cementa fick nobben på sin ansökan om tillstånd för fabriken på Götland den 6 juli i år, med anledning av att miljökonsekvensbeskrivningen inte är tillräcklig. Det handlar då om grundvattnet på Gotland, skriver TT.

I och med att företaget inte har fått sitt tillstånd än, är risken att det kommer att bli brist på cement. Därför förbereder Cementa kvotering, som baseras på kundernas beställningar under de senaste 36 månaderna.

Annons

Annons

– Vi förbereder oss på ett scenario där vi lägger samman all tillgänglig cement från våra två produktionsenheter i Slite och Skövde samt tillgängliga importvolymer, och möjliggör för kunderna att köpa en andel av sitt behov vid någon av de fem utvalda terminalerna som bibehålls i drift. Resterande tolv terminaler i landet kommer inte att vara i drift, skriver Magnus Ohlsson, vd och marknadsdirektör på Cementa i ett pressmeddelande.

En gång i tiden fanns många kalkbrott i Sverige, och flera cementfabriker – nu finns bara fabrikerna på Gotland och Skövde kvar, bägge signerade Cementa.

Det är ännu oklart hur beslutet kommer att påverka den mindre fabriken i Skövde.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy