Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jula fortsätter investera i het chiliprodukt med Nobelkoppling

Hållbara investeringar är Jula Miljö & Energis paroll. Nu skjuter företaget till ännu mer pengar i det svenska bioteknikbolaget XP Chemistries som framställer och säljer kapsaicin från skogsråvaror. Ett ämne som bland annat ger växter i släktet chilipeppar sin hetta och används i självförsvarsspray.

Jula Miljö & Energi, en del av Jula Holding-koncernen, fortsätter att satsa på hållbara investeringar. "Ett led i detta är att investera i innovationsföretag", säger Karl-Johan Blank, ägare och koncernchef.

Annons

Jula Holding-koncernen är redan en av de större delägarna i det nystartade bioteknikbolaget XP Chemistries. Nu har Jula Miljö & Energi beslutat att öka sitt ägande ytterligare.

– Vi är ett familjeföretag som vill ta ett aktivt ansvar genom att skapa nya möjligheter till en bättre framtid för kommande generationer. Ett led i detta är att investera i innovationsföretag, säger Karl-Johan Blank, ägare och koncernchef.

Annons

Annons

XP Chemistries framställer och säljer ämnet kapsaicin som har en unik förmåga att interagera med TrpV1-receptorn som styr när djur och människor känner smärta och värme. En upptäck som i nyligen fick Nobelpriset i medicin.

Ämnet har flera intressanta egenskaper menar Jula, däribland ger det chilipepparn sin hetta, men till skillnad från det kapsaicin som finns på marknaden och utvinns från chili där renheten ligger mellan 1–10 procent, utvinns XP Chemistries ämne från skogsråvaror. De har nämligen en patenterad produktionsmetod som ger en renhet på 96 procent.

Ämnet används bland annat i tillskott till djurfoder, liniment, kosmetiska produkter, kosttillskott, läkemedel, självförsvarssprayer och skadedjursbekämpning.

– En av anledningarna till att koncernen ökar sitt ägande i XP Chemistries är att bolaget arbetar i linje med vår egen hållbara strategi för att minska vårt klimatavtryck. Det är ett innovativt bolag med stor kompetens, som utifrån olika perspektiv arbetar för att hitta nya lösningar, säger Magnus Sigurd, Business Development Director på Jula Holding.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy