Annons

Annons

Annons

Annons

Biskopsgården/ Lilla Hindsbo

Vetenskap för alla på SLU i Skara - så blir årets Smedjevecka

Om foder till djur och mat till människor, om hundars och hästars välfärd. Och vem vinner årets innovationspris? Det får man reda på under årets populärvetenskapliga vecka på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Skara.

Text: 

Marie Andreasson är platschef vid SLU i Skara. Foto: Vanja Sandgren

Annons

Måndag till fredag 27 september till 1 oktober är forskarna på plats för att berätta vad de gör.

Smedjeveckan är en kombination mellan digitala och fysiska möten, berättar Marie Andreasson, platschef vid SLU i Skara. Vi visar exempel från SLU:s verksamhet och forskning i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Vissa möten, eller föreläsningar, kan vem som vill följa digitalt via Zoom, till exempel Hästdagen som tar upp ämnet hållbara hästar. Det förutsätter bra hästhållning och forskarna presenterar den senaste forskningen kring stallmiljö, beteendeproblem och magsår hos häst.

Andra träffar sker på plats, i Smedjan på SLU campus och på Naturbruksgymnasiet Uddetorp, de handlar om hur bakteriefloran ger osten unik identitet, vad vi kan göra för att öka andelen svenskt lamm i butik. Hur öka proteinutbyte och lönsamhet i vallen och grön biomassa som högvärdigt protein-, energifoder och till lantbrukets djur.

Skaras näringsliv bjuds in till en näringslivsfrukost på SLU campus. Och sist, men inte minst, vinnaren av SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs Innovationspris koras och priset delas ut av Göran Persson, styrelseordförande på Swedbank. Vår tidigare statsminister håller också ett föredrag: Postpandemi – framtidstankar för grön näring.

LÄS MER: Göran Persson kommer hit för att prisa lokala innovatörer: ”Jag ser fram emot en spännande dag i Skara”

– Ett tips, om man inte har möjlighet att delta under veckans event, är att vi presenterar kortfilmer, både om forskning och verksamhet som pågår på SLU och hos våra samarbetspartners, säger Marie Andreasson.

Annons

Annons

Redan nu berättar innovationsprisets sex tävlande om sina bidrag i kortfilmerna: Om ogräsbekämpning, Green Valleys – vad är det, skördekartor, mäta pulsen på hästar, tillsyn av betande djur, och besiktning av kött vid slakt och vilthantering. 

Annons

Annons

Till toppen av sidan