Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Västergötlands museum - ett av Sveriges mest besökta museum i sommar

Det är sant! I år hade Västergötlands museum hela 56 000 besökare mellan juni och augusti. Det trots pandemi och restriktioner. Men mycket har hänt för museet, Fornbyn fyllde 100 år och Klostersjön vid Kata Gård invigdes. Evenemang som lockat flera tusen besökare hit.

Bild: Ida Sundén, Jeanette Fredriksen

Annons

Landets friluftsmuseum har varit populärast att besöka sommaren 2021, det visar en rapport som Sveriges Museer sammanställt. Ett museum som finns med på listan över de mest besökta är således Västergötlands museum i Skara.

Med lite över 56 000 besökare återfinns Västergötlands museum på plats 20 på listan över museum som hade flest besökare 2021.

Sedan förra året har det alltså kommit över 10 000 fler besökare dit, 2020 det runt 44 000 som besökte museet.

Luitgard Löw, museichef på Västergötlands museum tycker resultatet är fantastiskt roligt.

Bild: Ida Sundén

Annons

Annons

— Det är fantastiskt roligt, vi har ju två friluftsmuseer kan man säga, dels Kata Gård i Varnhem, dels Fornbyn här vid museet, säger Luitgard Löw, museichef på Västergötlands museum i ett pressmeddelande.

Kanske har det att göra med att Västergötlands museum i år satsat extra mycket på evenemang i parken, bland annat eftersom Fornbyn firar 100 år.

Det har varit flera evenemang som museet anordnat, bland annat invigningen av Klostersjön som under sommaren lockat flera tusen besökare.

— Att munkarnas sjö nu har kunnat återställas har gjort miljön och vandringslederna runt Kata Gård än mer lockande för besökarna, säger Maria Vretemark, 1:e antikvarie i pressmeddelandet.

Klostersjön invigdes och har under sommaren lockat tusentals besökare.

Bild: Ida Sundén

Bild från sommarens byggnadsvårdsdag i Fornbyn, som är ett av de arrangemang som anordnats där.

Bild: Jeanette Fredriksen

Det har också anordnats konserter som välgörenhetskonserten med TS- bandet i Fornbyn. Även flera Workshops har anordnats , så med facit i hand kan man se att Västergötland museum gått in för att få besökare dit.

Annons

LÄS MER: Nostalgisk musik och varmkorv med senap i Fornbyn — Alla intäkter går till Hospis.

Enligt rapporten som Sveriges Museer skickat ut har sammanlagt 4,3 miljoner museibesök gjorts under juni-augusti 2021 i Sverige, jämfört med tre miljoner sommaren innan. Innan pandemin var dock antalet besökare runt sju miljoner, skriver de i rapporten.

LÄS MER: Glasklart fokus på byggnadsvård i Fornbyn

Annons

Annons

Till toppen av sidan