Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Efter beskedet – VGR flyttar fram vaccinationen av unga

Under måndagen gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationen att regionerna börjar vaccinera barn mellan 12 och 15 år i oktober.

Nu meddelar Västra Götalandsregionen att man kommer att följa den nya rekommendationen.

Genrebilder.

Bild: TT

Annons

Det tidigare budet var att vaccineringen av barn skulle starta i november, något som Västra Götalandsregionen också tidigare har meddelat.

Annons

Annons

Men nu har man alltså ändrat sig.

"Vi rekommenderar att hälso- och sjukvården samarbetar med skolorna för att alla barn ska erbjudas vaccin på lika villkor. Samtidigt behöver vi påminna om att arbetet med att nå vuxna med vaccination behöver fortsätta med samma kraft för att minska smittspridningen i samhället", säger statsepidemiolog Anders Tegnell i pressmeddelandet.

Gällande Västra Götalandsregionen har man själva inte gått ut med något officiellt meddelande med anledning av det senaste beslutet på sin hemsida när den här artikeln skrevs, men P4 Skaraborg har under dagen publicerat en kommentar med vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Enligt Rygge har man i samråd med övriga regioner i Sverige kommit fram till att det finns en poäng i att samordna vaccinationen av äldre och yngre ungdomar. En annan faktor är den kommande influensavaccinationen, som är planerad i november.

– I november kommer influensavaccineringen så det är synd med för mycket samtidigt, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen till P4 Skaraborg.

Annons

När det väl blir dags för vaccination kommer skolorna och elevhälsan skicka hem samtyckesblanketter till föräldrarna – vilket är samma rutin som vid andra typer av vaccinationer. Man kommer också att samarbeta med vaccinatörer och skolorna för att nå den nya gruppen.

Kristine Rygge, vaccinsamordnare för VGR. Anders Tegnell, statsepidemolog.

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan