Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Barn från 12 år erbjuds vaccin i höst – så resonerar man: ”För barnens hälsas skull”

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Vaccinationerna av barn inleds i november.

Annons

Nyheten presenterades på en pressträff där socialminister Lena Hallengren (S), Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och utbildningsminister Anna Ekström deltog.

– Det är framför allt för barnens hälsas skull. Regeringen har tagit höjd för att Folkhälsomyndigheten skulle utöka sin rekommendation, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger även han att man inte vaccinerar för att trycka ned smittan, utan för barnens skull. Han tycker inte att det tagit lång tid att komma fram till beslutet.

– De här vaccinen lanserades så sent som i våras. Vi har liksom andra länder som kom med sina besked, Storbritannien, Norge, velat se hur balansen utvecklas med tiden, säger Johan Carlson.

Annons

Han fortsätter:

– Det har funnits en stor poäng med att avvakta. Det är inte vanligt att man omedelbart kastar sig över att vaccinera människor med vaccin som kommer ut på marknaden. Vi har tillsvidare sagt att vi rekommenderar vanligt vaccinationsschema, två doser, säger Carlson.

Annons

Anna Ekström, Lena Hallengren och Johan Carlson uttalar sig om vaccinationen av unga över tolv års ålder.

Bild: TT, TT

Nu går vaccinationerna in i en ny fas där det gäller att utöka vaccinationstäckningen ytterligare, enligt Johan Carlson. I flera länder vaccineras redan barn från 12 års ålder och andra länder ligger i startgroparna, säger han.

– Vi har följt utvecklingen de senaste månaderna och vägt fördelar mot nackdelarna.

I de här åldersgrupperna överväger fördelarna av vaccination.

– Även om det är ovanligt händer det att barn drabbas av svår sjukdom, säger Johan Carlson.

Johan Carlson får frågan hur man ska göra om en förälder vill att barnet tar vaccin och den andra inte, om föräldrarna exempelvis är skilda.

– Den här frågan ligger hos sjukvården att hantera, jag inbillar mig att man stöter på den här frågan ganska ofta. Det här är sjukvården vana att hantera, här kan man säkert medla och diskutera med föräldrarna.

Vaccinationen av barn från 12 till 15 år ska inledas i början av november. Skolorna måste då också involveras.

Enligt utbildningsminister Anna Ekström har man lärt sig under pandemin hur viktigt det är att skolan är öppen och att undervisningen sker på plats.

– Vaccineringen kommer hjälpa oss att hålla skolorna öppna, det är bra.

Annons

I den mån skolorna åtar sig att hjälpa till med vaccineringen finns det alla möjligheter att göra avtal där regionerna kompenserar för det arbetet, menar utbildningsminister Anna Ekström.

Bild: Lars Sundin

Annons

Ekström säger att det absolut kan bli aktuellt med vaccinering på själva skolorna.

– Det är ju via skolorna man kan nå hela de här årskullarna av barn.

I den mån skolorna åtar sig att hjälpa till med vaccineringen finns det alla möjligheter att göra avtal där regionerna kompenserar för det arbetet.

På frågan vilka effekter vaccineringen av barn mellan 12 och 15 år kan få svarar Johan Carlson:

– Effekterna på sikt är att man trycker ned smittspridningen också, särskilt efter två injektioner men kanske redan efter den första.

Det dröjer innan man får påtagliga effekter, det här beror på hur snabbt det kommer att gå. Det är nästan en halv miljon barn det är frågan om.

– Påtagliga effekter får man nog räkna med efter jullovet, säger Carlson.

En faktor som ändrat FHM:s analyser är deltavarianten, som visat sig mer smittsam, även bland barn.

Han får också frågan om vad som skiljer Sverige och Norge åt.

– Skillnaden mellan Sverige och Norge är att Norge haft en mycket större smittspridning de senaste månaderna. Vi har snarare följt det danska exemplet om att det går att öppna just nu, men vi lägger också stora krav på de som inte är vaccinerade.

Stefan Löfven kallar vaccinkampanjen i Sverige en "enorm framgång", och visar på tillit till myndigheter och samhället.

Över 73 procent från 16 år och uppåt är i dag dubbelvaccinerade.

– Men skillnaderna mellan olika grupper i samhället är för stora. Yngre personer, personer med lägre inkomst och utrikes födda har inte vaccinerat sig i samma utsträckning som andra har gjort.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan