Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Trädgårdsdag i Fornbyn - ett grönskande tillfälle att odla intresset för grönsaker och perenner från förr

Nästa lördag bjuder Västergötlands museum, Skara trädgårdsförening och Västergötlands hembygdsförbund in till trädgårdsdag i Fornbyn. Fokus ligger på gamla kulturväxter så som fruktträd, grönsaker och perenner - ett anrikt intresse med bra återväxt.

Västergötlands museum bjuder tillsammans med Västergötlands hembygdsförbund och Skara trädgårdsförening in till en dag i odlingens och skördens tecken. Foto: Västergötlands museum

Annons

Den 18 september går i odlingens och skördens tecken. Då intar nämligen frön, knölar, perenner och gammeldags äppelsorter och andra kulturväxter Fornbyn i Skara.

Bakom arrangemanget står Västergötlands museum, Skara trädgårdsförening och Västergötlands hembygdsförbund som vill lyfta fördelarna med att odla ätbara och vackra ting i en tid då det talas mycket om klimat, hållbarhet, närodlat och biologisk mångfald.

Annons

Annons

Bland annat kommer en hel del knölar att finnas till försäljning under trädgårdsdagen. Foto: Västergötlands museum

Samtidigt är det minst lika viktigt att säkra kunskapen om odling och kulturväxter med tanke på alla insekter och jordens framtida matförsörjning.

– Särskilt viktigt är att bevara så många olika sorter av gamla kulturväxter som möjligt. Genom levande genbanker av grönsaker, fruktträd och perenner med mera kan vi tillsammans bevara de gamla sorterna för framtiden, säger Ulrika Eriksson, pedagog på Västergötlands museum och den som tagit initiativ till trädgårdsdagen i Fornbyn.

Ambitionen är att trädgårdsdagen ska vara en mötesplats där lokala företag, föreningar, organisationer och allmänheten kan köpa diverse växter och skördade rotfrukter, samt utbyta erfarenheter av detta frodiga intresse.

Annons

Annons

Till toppen av sidan