Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Efter pandemibeskedet om lättnaderna – skaraborgarna splittrade: √ Oron √ Glädjen √ Önskemålet

Ett efterlängtat besked – eller ett beslut fattat för tidigt?

När tidningen frågade sina läsare vad man tyckte om att restriktionerna släpper den 29 september var svaren minst sagt splittrade.

Men öppning av publikevenemang eller ej – många av läsarna efterlyser krav på vaccinpass.

Foto: Erik Mårtensson/SCANPIX. Montage.

Annons

Under tisdagens eftermiddag kom pandemibeskedet som var efterlängtat av många – dumdristigt enligt andra.

Under en livesänd pressträff meddelade nämligen socialminister Lena Hallengren, kultur- och fritidsminister Amanda Lind, och Folkhälsomyndighetens Johan Carlson att publiktaket för sport- och kulturevenemang släpps, liksom restriktionerna för krogar och restauranger i Sverige.

Annons

Annons

– Redan i slutet av denna månad kommer vi kunna ha fulla salonger och läktare i samhället. Vi har tagit fram vaccinbevis för att underlätta, kommenterade socialminister Lena Hallengren.

Idén av fulla salonger, fullsatta läktare och fullskaliga kulturevenemang var något som möttes av både hyllningar och kritik från läsarna i kommentarsfälten. ”Verklighetsfrånvänt” kommenterar en läsare, och flera andra uttrycker också skepsism mot beslutet att häva restriktionerna.

– Det är inte tid för det än. Bättre skynda försiktigt, skriver en läsare.

– Det är inte klokt, pandemin är ju inte över än, kommenterar en läsare i samma kommentarsfält.

– Delta kommer också att delta vid evenemang. Delta trivs med många delta-gare. Delta känner dock inget delta-gande med de drabbade, skriver en läsare.

Nu öppnar samhället upp igen – då oroas många för hur det kommer bli för vårdpersonalen. Arkivbilder.

Bild: Robert Eriksson

Flera läsare pekar också ut att smittspridningen än en gång breder ut sig i samhället. Ser man till de senaste sju veckorna ökar nämligen både antalet fall i Västra Götalandsregionen – så också antalet patienter på sjukhusen, däribland Skaraborgs Sjukhus.

Annons

Skara kommun har också lyfts fram i Regionen tidigare, som den kommun med högst 14-dagarsincidens – och det var just fester och andra sammankomster med flera personer som pekades ut i smittspårningen.

Annons

– Smittspridningen är nu uppe i samma nivåer som vecka 43 förra året trots att vi är vaccinerade. Galet, kommenterar en läsare.

Kommentaren leder till diskussion.

– Dock blir vi inte allvarligt sjuka om vi är vaccinerade. Covid-19 är något vi får lära oss att samexistera med, svarar en annan läsare.

– Men vi vet väldigt lite om hur länge vaccinet verkligen gör nytta. Att lätta restriktionerna nu kan slå tillbaka hårt sen, kommenterar läsaren som startade tråden.

– Undersökningar visar på att om vi blir smittade av viruset så är det skyddet ännu bättre så rent teoretiskt så gör vaccinet att vi inte blir allvarligt sjuka men får ett bättre skydd... Sen är risken att vi behöver vaccineras årligen som mot årsinfluensan och svininfluensan. Inget märkligt med det heller, blir då svaret från den andra läsaren.

Många läsare oroar sig också för hur läget kommer att utvecklats inom vården, om smittan än en gång får fotfäste i samhället.

– Stackars sjukhuspersonal om det fortsätter uppåt där igen, kommenterar en läsare.

Annons

– Förstår att det är stor glädje över beslutet med tanke på de senaste årens begränsningar och stora ekonomiska förluster för många. Men hur tänker ni? Spridningen av covid-19 är på väg upp och vården är hårt ansträngd med en stor vårdskuld! Tycker det är respektlöst mot de svårt sjuka som fått/får vänta på sjukvård för pandemins framfart och för all sjukvårdspersonal som har kämpat och fortfarande vårdar svårt sjuka i covid-19! Inget bra beslut alls, skriver en läsare, och får svar från flera andra:

– Jag får heller inte riktigt ihop den här ekvationen, svarar en annan läsare.

Inga fler tomma stolar – från och med slutet av september kan skaraborgarna återigen mingla och skåla på nära håll.

Annons

Men det finns också de som, liksom många restaurangägare i Skaraborg, gläds åt att än en gång kunna välkomna fler gäster till lokalerna. Flera läsare kommenterar kort och gott skrivna glädjeutrop som "äntligen!", "härligt" och "yes!", medan andra resonerar längre om varför de ser fram emot den kommande förändringen i restriktioner.

– Härligt för oss som jobbar med publika evenemang, kommenterar en läsare.

– Äntligen! Vi måste få tillbaka livet, skriver en annan.

– Klart ett steg framåt.

Vaccinpass för att gå på evenemang? Det bestämmer än så länge den enskilda arrangören.

Bild: TT

Annons

Vaccinpass för besök på krog och andra publiktäta sammanhang är något som flera läsare lyfter och önskar – både bland de läsare som är positiva, och de som är skeptiska, till att restriktionerna nu lyfts.

– Jag hoppas det ska gå bra. Personligen hade jag tyckt att vaccinpass varit bättre, kommenterar en läsare.

– Jag är förbryllad och orolig. Med vaccinpass möjligen, skriver ytterligare en läsare.

I nuläget finns inget formellt beslut kring covidpass eller vaccinpass i Sverige, utan det är upp till varje arrangör att göra som de vill.

– Mycket bra nyheter, hoppas man tar upp frågan om covidpass också, skriver en läsare, och får som svar från en annan:

– Det får varje arrangör avgöra.

Vad tycker du? Delta i diskussionen om dagens nyheter!

Följ oss i sociala medier och diskutera nya, dagsaktuella ämnen med andra läsare dagligen. Du kan också göra din röst hörd genom att skicka in en insändare om valfritt nyhetsämne till tidningen.

Fotnot: Kommentarerna är insamlade från kommentarsfälten på Skövde Nyheter, Skaraborgs Läns Tidning, Falköpings Tidning och Västgöta-Bladet efter tisdagens besked från regeringen om att släppa restriktionerna den 29 september.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan