Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Grönt ljus för fulla salonger – redan i slutet av september

De slopade publiktaken är ett efterlängtat besked och lättnaden är stor inom kulturbranschen.

– Redan i slutet av månaden kan vi få se fulla salonger och läktare igen, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Text: 

Arkivbilder.

Bild: Eric Fiedler

Annons

Regeringen meddelar att deltagartaken tas bort den 29 september och att steg fyra i avvecklandet av publikrestriktionerna därmed är i gång.

Den senaste tiden har trycket varit hårt från bland annat kulturbranschen, vars representanter fört fram krav på att restriktionerna ska lättas, alternativt att det ska införas någon form av vaccinpass.

Jakob Grandin, nöjesentreprenör och arrangör för bland annat klubben Trädgården i Stockholm tycker att dagens besked är positivt.

– Det är klart att det kunde ha kommit tidigare men det var väntat att man följer den plan man har satt upp. För oss innebär det en möjlighet att öppna våra verksamheter både inomhus och utomhus, att vi lugnt och sansat kan planera nästa sommar, säger Jakob Grandin och fortsätter:

Annons

– Vi kan också återanställa med långsiktighet, planera programmet och ställa in oss på att genomföra projekt, att skapa upplevelser som är som de ska vara. Samtidigt måste vi som seriösa aktörer förstås ta ansvar för att det fortfarande pågår en pandemi.

Annons

Frågan om vaccinpassens införande ska trots dagens besked ändå utredas. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) säger på en pressträff att vaccinbevis skulle kunna användas i det fall man återinför restriktioner i samhället samt även vid större evenemang med fler än 15 000 deltagare.

– Det här har visat sig vara en ganska föränderlig materia under de här åren, vi vet ju inte vad som kommer, vi kan få varianter och mutationer som har dålig vaccineffekt. Vi kan behöva gå tillbaka i ett läge – men vi ser inte det framför oss nu, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TT.

Miranda Sigander/TTSara Haldert/TT

Fakta: Publikrestriktioner

Från och med den 1 juli tillåts upp till 300 personer i sittande publik inomhus och 3 000 på utomhusevenemang. Kravet är att varje besökare ska ha en anvisad sittplats.

Teatrar, biografer och livemusikscenen har dock en begränsad kapacitet till följd av fortsatta restriktioner vad gäller social distansering.

Tanken var att steg fyra i regeringens plan för avveckling av restriktioner skulle genomföras i september men det sköts upp på grund av den ökande smittspridningen. Steget innebär bland annat att deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort.

Annons

När steg fem kan börja gälla är oklart, eftersom det innebär att alla kvarvarande restriktioner lyfts. Det handlar bland annat om trängselregler som gäller för handelsplatser samt kultur- och fritidsverksamhet.

Annons

Källa: Regeringen.se

Fakta: Vaccinpass

Ett så kallat vaccinpass eller covidbevis ska vara som ett extra pass, som man kan ha på sin mobiltelefon som dokumentation över att man blivit vaccinerad. I teorin ska det fungera för att visa upp och få tillgång till evenemang med större risk för smittspridning.

Sedan tidigare finns möjlighet att skaffa covidbevis för resande i EU genom E-hälsomyndighetens hemsida covidbevis.se. Där går även att ansöka om ett testbevis som visar att man är frisk.

TT NYHETSBYRÅN

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan