Annons

Annons

Corona hittats på minkfarm i Skara: ”En typ som inte tidigare setts i Sverige”

Ett fall av coronavirus hos mink har upptäckts på en minkfarm i Skara kommun uppger P4 Skaraborg. Statens veterinärmedicinska anstalt skriver på sin hemsida att det är ett resultat av den pågående sjukdomsövervakningen som inleddes i somras.

En svensk minkbesättning har testas positiv i övervakningsprogrammet för SARS-CoV-2.

Bild: Arkivbild

Annons

I januari meddelade jordbruksminister Jennie Nilsson (S) att aveln på Sveriges minkfarmar stoppas under 2021 med anledning av att minkarna kan vara värdar för coronaviruset.

En obligatorisk tillsyn av samtliga minkgårdar i Sverige pågår sedan i somras. Kontrollen initierades som en följd av ett EU-beslut och nu har ett fall av SARS-CoV-2-infektion upptäckts hos mink, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt.

Enligt P4 Skaraborg ligger minkfarmen i Skara och på sin hemsida skriver SVA att virusarvsmassa påvisades med PCR i ett av sex prover som skickats från den berörda gården.

Annons

Det påvisade viruset är av en typ som inte tidigare setts i Sverige, men som rapporterats från flera länder inom och utanför EU sedan april 2020.

– Det är i dagsläget oklart hur viruset tagit sig in i besättningen och var det kommer från, säger statsepizootolog Karl Ståhl på SVA i ett pressmeddelande.

Annons

Regeringen valde i början av året att stoppa aveln på Sveriges minkfarmar under 2021 med anledning av att minkarna kan vara värdar för coronaviruset.

Enligt SVA handlar det om en ursprunglig SARS-CoV-2-typ och inte om någon av de nyare virusvarianter som skapat stor oro på grund av förändrade virusegenskaper.

– Samtliga minkgårdar i landet lyder under särskilda smittskyddsrestriktioner för att minska risken för introduktion och vidare smittspridning efter beslut från Jordbruksverket som togs i samband med det omfattande utbrott av SARS-CoV-2 som drabbade svenska minkgårdar under hösten 2020, säger Karl Ståhl.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy