Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Covid-19 ställer in Tidsresan i Fornbyn även i år

Sedan 1986 har Tidsresan varit ett återkommande pedagogiskt inslag i Fornbyn vid Västergötlands museum. Verksamheten har riktats till alla elever i årskurs 1 i Skara kommun. Nu får den återigen ställas in med anledning av covid-19.

Text: 

Det blir ingen Tidsresa i Fornbyn och Händenestugan i år. Foto: Västergötlands museum.

Annons

Sedan starten har Tidsresan genomförts i ett nära samarbete med kommunen och skolorna varje höst. Hösten 2020 var första gången sedan starten som Tidsresan inte kunde genomföras.

Verksamheten är sedan många år ett av stiftaren Skara kommuns uppdrag till Västergötlands museum.

Höstterminen har precis inletts och i Fornbyn vid Västergötlands museum har allt planerats och förberetts för att kunna ta emot Skara kommuns elever från årskurs 1 men detta år även från årskurs 2, för en resa i tiden. Västergötlands museum värderar uppdraget högt som en genväg för barn att närma sig museet, skriver de i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Liksom förra året påverkas även detta år av den pågående pandemin och Tids-resan kommer inte att genomföras utan skjuts återigen på framtiden.

– I nuläget måste kommunens skolor i första hand fokusera på den ordinarie undervisningen säger David Kjellqvist, rektor på Mariebergsskolan i pressmeddelandet.

Han menar att aktiviteter sin Tidsresan är mycket personalkrävande.

– Det blir svårt för skolan att få personalen att räcka till. Detta gäller än mer i Coronatider, då det är extra svårt att rekrytera vikarier.

Ulrika Eriksson på Västergötlands museum, som ett vanligt år ikläder sig rollen som Mor i Händenestugan, hoppas att Tidsresan ska kunna genomföras traditionsenligt när pandemin bedarrat.

– När barn får uppleva historien med alla sinnen som i Händenestugan sår vi ett litet frö för ett fortsatt historiskt intresse för framtiden. Kanske är det morgondagens arkeologer, pedagoger etcetera som finner sitt intresse och kanske yrkesval här, säger hon.

Ett allternativ hade varit att anpassa sig efter rådande omständigheter och erbjuda en nedbantad version av Tidsresan för eleverna.

– Det ger inte ger samma upplevelse, men kan ändå vara ett tänkbart alternativ som vi måste förhålla oss till, inom ramen för Covid-19 och för att förhindra smittspridningen. I år känns ändå skolans beslut att ställa in verksamheten som ett bra beslut, säger museichef Luitgard Löw i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan