Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Fornbyns äldsta och yngsta byggnad: Rackebyladan byggdes på ett urgammalt sätt - i nutid

I april 2009 brann 1700-talsladugården från Rackeby ned till grunden i Fornbyn i Skara, där den stått sedan 1920-talet. Hela huset var byggt av skiftesverk och mesulor som idag är en allt mer sällsynt företeelse. Under återuppbyggnaden lärde man sig mycket om hur ladugården var byggd.

Den 24 augusti kommer det anordnas en visning där man kan få lära sig mer om såväl byggnadstekniken som Rackebyladan i sig.

Nu går det att anmäla sig till en visning av Rackebyladan i Fornbyn där byggnadsantikvarier Robin Gullbrandsson berättar om såväl byggnadstekniken som ladan i sig.

Bild: Jeanette Fredriksen

Annons

Ladugården från Rackeby är ett av de äldsta husen i Fornbyn vid Västergötlands museum i Skara, men även en yngsta byggnaden. Efter att ladan brunnit ner i april 2009 återuppfördes 1700-talsladugården under åren 2011-2012, med samma tekniker och verktyg som den en gång i tiden byggdes med.

Rackebyladan är bygg i skiftesverk med så kallad mesula, det är en nockås som vilar på stolpar. Det är ett urgammalt sätt att bygga som användes redan i forntiden och långt in på 1800-talet för ekonomibyggnader på den skogssfattiga slättbygderna i Västergötland.

Annons

Annons

Idag är skiftesverk och mesulor en allt mer sällsynt företeelse och den 24 augusti kommer Robin Gullbrandsson, byggnadsantikvarie på Västergötlands att berätta mer om såväl byggnadstekniken, som man lärde sig mycket om under återbyggnadsprocessen, som Rackebyladugården i sig.

Annons

Annons

Till toppen av sidan