Annons

Annons

Annons

Annons

Varnhem

Orgeldag hålls i Varnhems klosterkyrka - så ska De la Gardies orgel från 1600-talet återskapas

Den 28 augusti hålls en orgeldag i Varnhems klosterkyrka för att ge de som vill en inblick i det orgelbygge som nu pågår och arbetet med att återskapa De la Gardies orgel från 1600-talet.

Text: 

De la Gardieorgeln i Varnhems klosterkyrka så som den såg ut före rivningen. Foto: Pressbild

Annons

Under året har ett stort projekt dragit igång med satsning på en ny barockorgel i Varnhems klosterkyrka, ”De la Gardieorgeln”. En insamling har också påbörjats som hittills resulterat i bidrag på 5,5 miljoner kr.

LÄS MER: Nu rivs den gamla ”meccano-orgeln” i Varnhems klosterkyrka - samtidigt fortsätter jakten på försvunna originaldelar

LÄS MER: 100 000 kronor - så mycket sponsrar Arn-författaren Varnhemsorgeln med

Annons

Annons

LÄS MER: Miljondonation till orgelprojektet Varnhem - privatperson räddar finansieringen

Den nya barockorgeln blir ett unikt musik- och hantverksprojekt som tar sin utgångspunkt i det instrument som en gång lät byggas av greveparet De la Gardie.

Orgeln ritas och byggs av orgelbyggare Karl Nelson i Lovene. För de orgelns snidade utsmyckning anlitas bildhuggare från Tibrobygden. På så vis blir det precis som på 1600-talet en närproducerad orgel. Visuellt återskapas 1600-talets orgel, även konstruktion och klang tar sin inspiration från epoken.

Det var år 1673 som Varnhems kyrka fick sin första orgel genom Magnus Gabriel De la Gardie i samband med hans restaurering av klosterkyrkan. Kyrkan fick ett värdigt orgelverk, som var Västsveriges då största. Bönderna i bygden levererade virket, grevens egna orgelbyggare, bildhuggare och målarmästare stod för arbetet. Orgeln blev med sin ståtliga barockfasad kronan på verket i kyrkans inredning. Denna orgel revs år 1879 till förmån för ett nytt instrument som brann 1965. En ny inköptes från en östtysk firma. Tyvärr var kvaliteten bristfällig och idag är denna orgel tagen ur bruk och nedmonterad. Om några år hoppas man att en ny vacker orgel på plats.

Annons

Nu finns det möjlighet att få mer kunskap om orgelprojektet och även få en inblick i hur en orgel byggs och fungerar. Varnhems församling och orgelprojektgruppen anordnar en orgeldag i klosterkyrka sista lördagen i augusti månad. Därefter kommer kyrkan att vara stängd för sanering.

Orgelbyggaren Karl Nelson medverkar liksom organisterna Reibjörn Carlshamre och Gustaf Johansson. Förutom intressanta inblickar i orgelns historia och funktion kommer vacker orgelmusik att få avnjutas.

Annons

Annons

Till toppen av sidan