Annons

Annons

Insändare
Insändare: Daglig verksamhet i Skara fortsatt stängd • Får svar direkt

Många av oss kan, såhär i slutet av sommaren, önska att ledigheten vore lite längre. Det är ju så mycket man vill göra. Det finns dock de som tycker om den vanliga lunken. Som till och med kan tycka att en helg är för lång ledighet.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Håkan Luthman, Arkivbild

Annons

De som ser fram emot måndagar och till denna skaran hör många av de som har sitt arbete inom daglig-verksamhet.

På grund av coronapandemin stängde man Daglig-verksamhet i Skara. Det var naturligtvis helt i linje med vad som hände i samhället i övrigt. Väntan på att få återgå till sitt arbete har för många känts mycket lång men efter sommaren...då trodde man väl att allt skulle börja återgå till det vanliga. Men så icke!

De som styr över denna sysselsättning  anser sig inte kunna starta igen nu i augusti som förväntat, utan säger sig behöva nära en månad till för att ”styra upp verksamheten”.

Det är inte utan att vi som finns runt personer som är i behov av lite extra stöd, förundras över detta beslut. Frågan vi ställer oss är: Vad hade de som ansvarar för Daglig-verksamhet för sig under den långa tid då man hade stängt? Kom återgången månne som en överraskning? En godtagbar förklaring är på sin plats!

Annons

Oförstående närstående

Svar direkt från avdelningschefen

Till oförstående närstående och alla andra som väntar på det nya normalläget efter Covid-19-pandemin.

Annons

En godtagbar förklaring ur alla aspekter kan vara svårt att få gehör för med tanke på att de rekommendationer och restriktioner som gäller under pandemin har varit föremål för ständiga bedömningar, förändringar och tolkningar. Men här kommer i varje fall en slags förklaring till såväl stängning som öppning av daglig verksamhet.

Att öppna daglig verksamhet och andra liknande verksamheter inom omsorgen har deltagare, närstående, medarbetare och ledning verkligen längtat efter. Det är en oomtvistat viktig verksamhet för många kommuninvånare. Varje vecka under pandemin har bedömningar gjorts, och under väldigt många veckor har bedömningen varit att det har varit förknippat med för stor risk att öppna verksamheterna. Hittills i pandemin har kommunens funktionshinderverksamhet inte varit drabbat av smittspridning mellan brukare, något att känna såväl stolthet som lättnad inför. Många av de personer som tar del av daglig verksamhet tillhör de definierade riskgrupperna för allvarligt förlopp vid smitta av coronaviruset, ett utbrott av smitta här kan få förödande konsekvenser.

Annons

Under pandemin har daglig verksamhet hållits stängd i två perioder, mars – augusti och december – augusti. Beslut om att öppna togs av omsorgens förvaltningsledning den 8;e juni och öppningsdatum sattes till 1;e september och det är med den inriktningen som verksamheten planerar sin öppning.

Öppningen kommer ske planerat och med respekt för såväl gällande restriktioner och för varje individs behov av meningsfull sysselsättning. Om inget oförutsett händer är vi igång med verksamhet i september, något vi verkligen ser fram emot.

Annons

Monica Johansson, avdelningschef, omsorgsförvaltningen

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy