Annons

Annons

Trygghetslarm i Skara fortsatt ur funktion - försöker identifiera var de finns: "Det är allvarligt"

Av hemvårdens 500 trygghetslarm visade sig 32 vara ur funktion på onsdagen. Omsorgen gick då in i högsta beredskapsnivå och vidtog flera åtgärder för att säkerställa omsorgstagarnas trygghet. På torsdagen var fortsatt en handfull larm ur funktion - men vilka av de 500 omsorgstagarna som innehar de felande larmen vet kommunen inte.

Edith Rudström ör kommunikationsstrateg på Skara kommun. Hon berättar att arbetet med att felsöka de trygghetslarm som inte fungerar fortsätter. Extra personal är inkallad även under natten till fredag.

Bild: TT

Annons

– De flesta larm har man via fjärrstyrning kunnat starta om från Doro, men det finns 5-6 larm som man ännu inte kunnat ordna med. Man försöker nu identifiera vilka larm det är som inte fungerar. Det jobbar Doro på och hemtjänstens personal är ute hos omsorgstagarna, berättar Edith Rudström som är kommunikationsstrateg på Skara kommun.

På torsdagen visste kommunen alltså det finns en handfull trygghetslarm inom hemtjänsten som inte fungerar, men vem som innehar de felande larmen gick inte att se.

– Men alla har fått extra larm. Det är ett larmnummer man kan ringa som går till kommunen om man behöver larma, säger Edith Rudström.

Kommunen har också satt in extra personal inom hemvården. Natten till torsdagen har enligt deras rapporter, trots larmhaveriet, varit lugn.

Annons

– I den extra tillsynen som personalen genomför så börjar man hos de som har störst omsorgsbehov.

Var felet i trygghetslarmen ligger var fortsatt oklart på torsdagen. Arbetet med att felsöka fortsätter. Men enligt Edith Rudström ska Skara kommun inte vara ensamma om larmproblemen, men hur omfattande felet är visste hon inte på torsdagen.

Annons

– Nu måste vi ta reda på vad som gått fel så att vi kan undvika de här problemen i framtiden.

Hur ser kommunen på det inträffade?

– Det är allvarligt. Våra omsorgstagare har ett larm av en anledning. Men vi har rutiner att jobba efter och handlingsplaner som vi aktiverar om sådant här händer. Men det är allvarligt eftersom larmen är en trygghet som ska göra att man kan bo hemma trots ett vård- och omsorgsbehov.

Så vitt Edith Rudström kände till på torsdagsförmiddagen ska larmproblem så långt inte fått några konsekvenser för omsorgstagarna.

På torsdagseftermiddagen hade felet ännu inte kunnat åtgärdas.

– Omsorgen kan fortfarande inte garantera att alla larm fungerar, men journumret omsorgstagarna fått fungerar dygnet runt. Under natten fortsätter man med extra personal för de som är i behov av omsorg i hemmet, sa Edith Rudström på torsdagseftermiddagen.

Annons

– Jag vill rikta ett tack till våra medarbetare som med mycket kort varsel har lagt om turer, tagit pass och jobbat på för att trygga våra omsorgstagare i hemmet, säger avdelningschef Petra Vedebrand.

LÄS MER: Tillfälligt fel på trygghetslarmen i Skara kommun - vid akut fara ring 112

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy