Annons

Annons

Annons

Tredje vaccindos redan nästa år

En större andel av befolkningen kommer sannolikt att erbjudas en tredje dos covidvaccin nästa år, skriver Folkhälsomyndigheten (FHM) i ett pressmeddelande.

Bild: Madeleine Andersson

Annons

För vissa riskgrupper kan den tredje dosen komma redan i höst. Det rör sig i första hand om personer på äldreboende, personer över 80 år och de med kraftigt nedsatt immunförsvar.

– Det experterna tror på är att det någon gång nästa år inte är helt otroligt att åtminstone delar av befolkningen kommer att behöva en påfyllnad, med tanke på vad man vet om det här viruset och vad man har sett. För vissa grupper kan det bli aktuellt redan i höst, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

TT: Är det för att skyddet från de första vaccinationerna går ner eller för att man befarar nya varianter?

– För att skyddet går ner. Hur det blir med varianterna vet vi ju inte. Hittills har ju vaccinerna fungerat väldigt bra mot dem.

Några exakta data om – och i så fall när – skyddet från de första vaccinationerna minskat så mycket att en påfyllnadsdos behövs, är det dock ingen som vet i dag, påpekar Anders Tegnell.

– Vi ser inga tecken på att någon tappar i immunitet, men det finns å andra sidan ingenting som talar för att de här vaccinerna ger livslång immunitet. Det kommer att vara ett vaccin som behöver fyllas på. Frågan är bara när och om alla behöver en påfyllnadsdos. Det kan vara så att det räcker att rikta det mot äldre, ungefär som influensavaccinet.

TT: Ni ser inga tecken på avtagande immunitet, ändå går ni ut och säger att det troligtvis behövs fler doser, varför då?

– För att det behövs en planering. Regeringen måste ha en planering vad gäller kostnaderna för att köpa vaccinet och regionerna behöver en planering för att kunna gå i gång med ett vaccinationsarbete och då behöver bägge veta ungefär vilka volymer det kan bli fråga om.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan