Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde

KB-eleverna har återkallats från vilan - kompanibefälseleverna är tillbaka: ”Man får lära sig mycket om sina egna begränsningar”

Den 15-månader långa värnpliktsutbildningen är tillbaka efter ett decennium i vila. På både P4 och Trängregementet genomförs nu grundutbildning för dom kvinnor och män som kommer bli KB-elever som en del i Försvarsmaktens återgång till värnpliktsförsvar.

Text: 

Dagens övning sker vid Trumslagargropen med Volvo i bakgrunden. Hanna Bergman vill söka till antingen till specialistofficer eller officersprogrammet efter hon är klar med värnplikten.

Bild: Henrik Gustafsson Nicander

Annons

Inte långt efter det att Muck-ropen slutat skalla på Heden från föregående värnpliktskull ryckte nuvarande rekryter in för att påbörja sin 15-månader långa utbildning till att bli plutonsbefäl. Med den tryckande hetta som har varit kommer regnet som en skänk från ovan för dom två KB-eleverna Hanna Kolberg och Hanna Bergman, som trots sin uniform och utrustning ser pigga ut. KB som är en förkortning för kompanibefäl, är en den längsta utbildningen som en rekryt kan gå. Hanna Kolberg, som gör sin utbildning på Skaraborgs regemente P4, ryckte in direkt efter gymnasiet och var tveksam först om hon skulle genomföra.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan