Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Lättade restriktioner för publik och krogar – då lättas de

Från torsdag tillåts en publik på upp till 300 personer inomhus och 3 000 på utomhusevenemang.

Restauranger och krogar får ha öppet längre och fler gäster får sitta vid varje bord.

Text: 

Beskedet om de lättade restriktionerna presenterades av bland annat socialminister Lena Hallengren (S) under måndagens eftermiddag.

Bild: Erik Wikström, TT Nyhetsbyrån

Annons

Beskedet om de lättade restriktionerna presenterades av socialminister Lena Hallengren (S), kulturminister, Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff på måndagen.

– Från och med torsdag kan livet börja pågå lite mer som det var innan pandemin, säger socialministern.

Orsaken till de lättade restriktionerna är att smittspridningen minskat stadigt i Sverige sedan början på maj. Antalet som vårdas på iva är nu 55 personer, och samtidigt har 57 procent av Sveriges vuxna befolkning fått minst en dos vaccin. Var tredje vuxen är fullvaccinerad.

Som en följd av den minskade smittspridningen slopas ett antal restriktioner. Privata tillställningar med upp till 50 deltagare kommer att få hållas och uppmaningen om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka. Rådet om att endast umgås i en mindre krets ersätts med att man ska undvika att vara nära andra i mindre utrymmen.

Annons

Annons

Det kommer att bli större möjlighet att träffas för exempelvis möten och alla specifika allmänna råd till föreningar tas bort.

Rekommendationen om munskydd i rusningstrafik försvinner. Johan Carlson, FHM (th). Foto: Pontus Lundahl 7 TT

Bild: Olle Larsson, TT

I kollektivtrafiken gäller att om det går att välja annat färdmedel ska man göra det, man ska hålla avstånd och undvika trängsel. Rekommendationen om munskydd i rusningstrafik försvinner. Inom handeln tas rekommendationen om att handla ensam bort.

De begränsade öppettiderna för restauranger och krogar slopas och antalet gäster vid varje bord inomhus höjs från fyra till åtta personer. Utomhus slopas begränsningarna för storleken på sällskapet.

– Vi är många som längtar och längtat efter att få umgås igen. Men jag vill påminna om att ska vi fortsätta åt rätt håll krävs att vi fortsätter att vaccinera oss, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind på pressträffen.

”Vi är många som längtar och längtat efter att få umgås igen” säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind på pressträffen. Foto Stina Stjernkvist / TT

– Riskerna med pandemin och covid är inte över, påpekar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, och för det privata umgänget gäller fortsatt försiktighet.

Annons

– Man ska iaktta distans, tvätta händerna, inte träffas om man har symptom och att man i första hand ses utomhus, säger Johan Carlson.

Under sommaren räknar regeringen med gå vidare med steg 3 i femstegplanen och i höst väntar sannolikt ytterligare lättnader.

– Så här långt följer vi planen som vi presenterade tidigare. Ambitionen är att vi kan hålla oss efter det, steg 3 den 15 juli och steg 4 och 5 i höst, säger socialminister Lena Hallengren.

Lars Pedersen/TT

Krister Zeidler/TT

Anja Haglund/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan