Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Insändare
Insändare: Skara är inte fult men fullt - kritisk till kommunens ”exploateringshets”

Gick härförleden min favoritpromenad på Gamla Skaraberg och såg vad jag, för en stund, trodde var nymodigheter och en mindre trevlig trend inom graffitikonsten.     

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten ställer sig frågande till hur bristen på tomter rimmar med Skaraalliansens befolkningsmål.

Bild: Josefine Hektor, Rasmus Hammarström

Annons

Vid de fina ödeträdgårdarna, där den gamla grusvägen passerar, som sen leder upp till vårt vattentorn, har i ödeträdgårdarna några snorungar beväpnade med sprayburkar gett sig till att klottra på några fina aplar och gamla päronträd.

Kan de inte hålla sig till betongväggar tänkte jag först irriterat och småsvärande innan jag sedan pratade med närboende som visste besked. Det är planarkitekterna som planerar för bostäder mitt i ett rekreationsområde och biologiskt kulturarv som då ska jämnas med marken, asfalteras och byggas höghus på då, kan jag förmoda.

Annons

Annons

Min fina promenadväg med dess ödeträdgårdar kan komma att försvinna därför att det enligt stadens planerare inte skulle finnas något bättre lämpat, eller överhuvudtaget annat ställe att bygga på i hela staden/kommunen?

Dessa 10 bostadstomter som skulle bli resultatet av skövlingen blir således de sista husen sen är Skara fullt. För alltid? Jag ställer mig skeptisk.

Hur rimmar detta med Skaraalliansens befolkningsmål om att Skara ska ha 24 000 invånare till år 2030 mot dagens 18 500? Ska det tryckas in bostäder till dryga 5000 personer inom ”stadsmurarna”, hur mycket naturidyllisk, mysig småstad, som tidigare lockat till inflyttning, har vi då kvar?

Är de här tokerierna resultatet av den agenda och nya språkbruk som används för att lägga ut dimridåer som ska dölja exploateringshets och skövling av livsviktig och krympande stadsnära natur?  Vi ska fås att älska ord och meningar som förtätning, länka samman bebyggelse, grönt ljus för att kliniskt tajta till utflytande naturområden och tycka illa om dagens glesa stadsstruktur.

Mig lurar de inte, Skara är en vacker stad med sina gröna oaser där folk mår bra, och kan så få vara.

Flanören

Annons

Annons

Till toppen av sidan