Annons

Annons

Annons

Biskopsgården/ Lilla Hindsbo

Skolinspektionen kikar på Metis ekonomi - här är frågetecknen: √Skulderna √Utdelningen √Ägarnas lån

Skolinspektionen har fått indikationer på att friskolan Metis i Skara har problem med sin ekonomi. Nu kräver myndigheten att skolan lämnar in kompletterande information, för att säkerställa att skolan har förmåga att driva verksamheten vidare. Samtidigt har ägarna gjort utdelningar på närmare två miljoner kronor de senaste åren, samt tagit personliga lån på en miljon som gått till skolan. Men skolans rektor och delägare uppger att allt ser utmärkt bra ut.

Text

Dan Jakobsson är både friskolan Metis rektor och delägare. Nu har Skolinspektionen krävt att den ekonomiska föreningen, som driver skolan, ska göra en rad förtydliganden om sin ekonomi.

Bild: Jenny Åberg

Annons

Från den 1 januari 2019 ställs krav på skolors huvudmän att de har ekonomiska förutsättningar att bedriva sin verksamhet. Skolinspektionen bevakar därför enskilda huvudmäns ekonomiska förutsättningar löpande. Ser man risksignaler i årsredovisningarna begärs ytterligare information in, detta har skett i fallet friskolan Metis. Den drivs av Lärocentrum i Skara Ekonomisk förening som nu fått lämna in kompletterande uppgifter för hur ekonomin sett ut sedan halvårsskiftet 2020.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan