Annons

Annons

Annons

Skövde

Så förbereder Högskolan i Skövde för högskoleprovet – munskydd rekommenderas

På lördag, 13 mars, är det dags för vårens första högskoleprov. Då håller Högskolan i Skövde i provet och väljer att sprida ut på fler lokaler och orter – förutom i Skövde ges det i Skara, Falköping, Mariestad och Lidköping.

På lördag ges vårens första högskoleprov. Högskolan i Skövde har då valt att sprida ut provdeltagarna i fler lokaler och fler orter – för att inte samla för många på samma plats. Provet ges också på fler orter i Skaraborg, så inte alla måste åka till just Skövde.

Bild: Jan Andersson

Annons

På lördag kommer 549 personer i Skövde med omnejd att skriva högskoleprovet och testa sina kunskaper. Då hålls det första provtillfället, det andra hålls den 8 maj.

För att begränsa antalet personer som är på samma plats samtidigt kommer fler provsalar att användas, på både Högskolan i Skövde och på Västerhöjdsgymnasiet. På högskolan kommer alla hus att användas på provdagen.

Provet ges också på fler orter i Skaraborg än tidigare. I Skövde placeras 157 provdeltagare på Högskolan och 100 på Västerhöjdsgymnasiet. På De la Gardiegymnasiet i Lidköping skriver 128 personer sitt prov, på Katedralskolan i Skara, 48 och sen är 58 provdeltagare på respektive Ållebergsgymnasiet i Falköping och Vadsbogymnasiet i Mariestad.

Annons

Genom Högskoleprovet kan man förbättra sina möjligheter att komma in på olika kurser och program.

Bild: TT

Annons

Att ställa in helt var inte ett alternativ, för det finns ett stort behov av att skriva högskoleprovet. I provsalarna kommer provdeltagarna att sitta med större avstånd, minst två meter, och en rad olika åtgärder kommer att vidtas för att minska risken för smittspridning.

– Det handlar förutom om större avstånd att vi styr upp insläpp vid olika in- och utgångar för att undvika köbildning. Vi har även tidigare insläpp för att kunna kontrollera legitimation utan att det ska bli köer. Handsprit finns tillgängligt både utanför och i provsalarna, säger Elin Tomasdottir, huvudansvarig för högskoleprovet på Högskolan i Skövde, i ett pressmeddelande.

Elin Tomasdottir, huvudansvarig för högskoleprovet på Högskolan i Skövde, berättar om de åtgärder som gjorts för göra provskrivningen så säker som möjligt. Foto: Arkiv

På rasterna mellan de olika delproven kommer provdeltagarna att hänvisas till olika våningar i Högskolans hus för att det inte ska samlas för många personer på samma plats. Det kommer även finnas tydliga hänvisningar till toaletter och vilka ut- och ingångar som ska användas beroende på i vilken sal man gör sitt prov. Samma personer sitter i samma sal hela dagen. Både före och efter provet kommer extra städning att göras i lokalerna. Och man ska inte komma till provlokalen om man har symtom.

Annons

Annons

– Det är självklart också ett stort eget ansvar för att hålla avstånd till andra och följa de råd och rekommendationer som finns, säger Elin Tomasdottir.

Det rekommenderas också att alla bär munskydd.

– Folkhälsomyndigheten har utfärdat en stark rekommendation om att alla i provlokalen ska bära engångsmunskydd i samband med högskoleprovet. Rekommendationen bygger på det personliga ansvaret och du ska själv ta med munskydd. Vid legitimering ska dock munskyddet tas av enligt de riktlinjer vi fått.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan