Annons

Annons

Annons

Skara

Internationella kvinnodagen uppmärksammas i digital föreläsning om kvinnors kamp

Ett nytt samarbete mellan Skara kommun och Medborgarskolan bjuder nu in till digitala föreläsningar. Det andra och sista tillfället hålls den 8 mars på internationella kvinnodagen.

Text

Föreläsaren Nils Hjort är frilansare med inriktning på historia. Nils driver sedan 2017 historiekontot Idag i historien på Instagram, som 2020 växte till en podd med samma namn. År 2019 skrev han, tillsammans med illustratören Maria Persson, den kvinnohistoriska porträttsamlingen Dramatiska damer och de har även gjort Skaraborgs kvinnokalender. Foto: Montage Skara kommun

Annons

– Digitala föreläsningar är ett bra sätt att nå ut. Många har tillfälligt blivit isolerade och därför är det viktigt att hitta nya vägar för att sprida kunskap och kultur. Med detta initiativ vill vi också inspirera och skapa gemenskap, säger Johan Frick som är kultur utvecklare på Skara kommun.

Den första föreläsningen "handtvättens tragiska geni" hölls av Nils Hjort den 1 mars och handlade om Ignaz Semmelweis – läkaren från Wien som år 1847 gjorde en fantastisk upptäckt som senare blev hans fall.

Annons

Annons

Nästa tillfälle blir på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Under den andra föreläsningen Tre kvinnors kamp berättar Nils om svenska Sophie Sager (1825-1901), tjeckiska Milada Horákova (1901-1950) och amerikanska Corita Kent (1918-1986) och deras kamp och livssituation.

Föreläsningarna är kostnadsfria och är ett samarbete mellan Skara kommun och Medborgarskolan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan