Annons

Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Världens gladaste tvåa heter Johanna – ”Det är svårt att både fatta och smälta detta”

Tjejernas sprintfinal vid Världscupen på skidor i Ulricehamn blev en stor svensk succé.

Vinnaren Maja Dahlqvist var jätteglad, men frågan är om inte tvåan i mål, Johanna Hagström, var ännu lyckligare.

– Vilken dag, jag känner mig som världens gladaste tvåa just nu, samtidigt som jag gläds väldigt med Maja, säger Falköpingstjejen.

Text: 

Målgång i tjejernas sprintfinal vid Världscupen i Ulricehamn. Nr 13 Maja Dahlqvist jublar över sin första VC-seger och till vänster syns tvåan, nr 1, Johanna Hagström från Falköping. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Annons

Två av Sveriges allra bästa sprintåkare på tjejsidan hade inte marginalerna med sig i lördagens tävling i Ulricehamn. Favoriten Linn Svahn vurpade i semifinalen och nästfavoriten Jonna Sundling bröt en stav kort efter start i finalen.

Men det spelade liksom ingen roll, Sverige har – som det känns – hur många duktiga tjejer som helst just nu och när krutröken var skingrad på Lassalyckans skidstadion stod Maja Dahlqvist som vinnare före Falköpingstjejen Johanna Hagström, medan hemmatjejen Hanna Falk slutade fyra.

Falköpingstjejen Johanna Hagström kunde inte låta bli att ta ett rejält skutt och höja ena armen i en slags segergest efter sin fantastiska andraplats i Ulricehamn på lördagen.

Bild: Olof Darius

Annons

För Maja Dahlqvist, som efter elva pallplaceringar i Världscupen nu äntligen fick ta sin första seger, var det givetvis ett mycket stort ögonblick, men det var det också för Johanna Hagström.

Annons

– Tänk om någon för fem år sedan, när jag hade börjat vid skidgymnasiet här i Ulricehamn, hade sagt att jag 2021 skulle köra en världscupsprint här och dessutom bli tvåa, så hade jag trott att det var helt omöjligt, säger Johanna.

– Nu står jag här och har gjort just detta…på en plats där jag har tränat massor under fyra år. Självklart var det en fördel för mig att jag kände till dagens bana bra, fortsätter hon.

Starten har just gått i finalen, i mitten (nr 1) syns Johanna Hagström och till höger har Jonna Sundling just fått problem och brutit ena staven. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Under fredagen kom det lite alarmerande rapporter om att Johannas start kanske var i fara.

– Under veckan har jag haft problem med mina luftrör, som har varit slitna. I onsdags och i torsdags kändes det inte alls bra, men när jag vaknade idag kändes det bättre och då tänkte jag: ”Nu kör vi", förklarar hon.

Och visst gjorde hon det, för andra helgen i rad vann hon den inledande prologen.

– Det var jätteskönt, jag fick ett kvitto på att kroppen var med mig. Det gjorde att jag kunde tävla avslappnat med sänkta axlar, berättar hon.

Läs också: Hagström kvalsnabbast – igen: ”Följde min plan”

Hon vann sin kvartsfinal, var tvåa bakom slovenskan Eva Urevc (13 hundradelar efter) i semifinalen och startade sedan bra i finalen, där hon till en början hade rygg på just Eva Urevc.

Efter knappt halva loppet var Johanna i ledningen, men strax därefter smet den blivande vinnaren, Maja Dahlqvist, förbi i en kurva och sedan behöll hon initiativet hela vägen in i mål. Hagström spurtade dock strålande och var klar tvåa, följd av USA:s toppnamn Jessie Diggins.

Annons

Annons

– Det är svårt att både fatta och smälta att jag har blivit tvåa i en världscupsprint här i Ulricehamn. Det är ju Världscupen…egentligen var det bara de norska toppåkarna som saknades idag, säger Johanna.

Johanna Hagström (till vänster) och Jessie Diggins från USA gratulerar varandra till en fin insats efter målgång. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Givetvis var detta ett av hennes största ögonblick hittills i karriären.

– Så är det naturligtvis, men om det är det allra största, det är det svårt att säga. Det är inte lätt att jämföra, men som sagt, bland det största är det definitivt, säger Johanna.

Det märktes att hon också gladdes åt vinnaren och hennes insats.

– Maja var jättestark idag och jag sticker inte under stol med att jag är jätteglad för hennes skull.

LÄS OCKSÅ: Mamma Hagström först fram för en kram – ”Det var inget annat än makalöst”

Fortfarande finns det en plats kvar i den svenska truppen till VM i Obersdorf om några veckor.

– Jag hoppas alltmer att den platsen kan bli min, nu har jag ju visat vilken potential jag har, både i Falun för en vecka sedan och nu här i Ulricehamn, säger Johanna Hagström.

När räknar du med att du får besked i någon riktning?

– Jag tror att det kommer först efter SM, som ju ska köras i Borås nu i veckan. På tal om det så kom jag på i morse att jag har glömt att anmäla mig till SM, men det ska nog ordna sig. Kommer jag bara med, så får vi se vilka distanser jag kommer att köra där, förklarar hon.

Annons

Johanna Hagström går i mål som tvåa i sin semifinal. Vinnaren Eva Urevc från Slovenien är till vänster om henne. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Annons

Sist men inte minst ville Johanna Hagström hylla arrangemanget och sin hemmaklubb Ulricehamns IF.

– Jag känner stolthet över att få tävla här i helgen. Den fantastiska energi som alla funktionärer uppvisar, den smittar verkligen av sig på oss åkare.

Under söndagen fortsätter tävlingarna i Ulricehamn med en teamsprint, alltså en tvåmannastafett. Sverige har två lag med där, Linn Svahn och Maja Dahlqvist kör i det ena, Johanna Hagström och Jonna Sundling i det andra.

Det är upplaget för ytterligare stora svenska framgångar.

Resultat

Världscupen, Ulricehamn, sprint fristil, damer, final: 1. Maja Dahlqvist, Sverige 3.20,59, 2. Johanna Hagström, Sverige 3.20,89, 3. Jessie Diggins, USA 3.20,98, 4. Hanna Falk, Sverige 3.21,31, 5. Eva Urevc, Slovenien 3.21,72, 6. Jonna Sundling, Sverige 3.22,33.

Johanna Hagström var ett väldigt populärt intervjuobjekt efter tävlingen och höll aldrig på att komma ur den mixade zonen.

Bild: Olof Darius

Johanna Hagström gick i mål som tvåa bakom Maja Daglqvist i sprintfinalen. Foto: Adam Ihse/TT

Johannas mamma Caroline Hagström Andersson var funktionärer och följde dottern på plats i Ulricehamn. Foto: Adam Ihse/TT

Annons

Prispallen i damernas sprint.

Johanna Hagström och Maja Dahlqvist kramas efter målgången. Foto: Adam Ihse/TT

Johanna Hagström blev tvåa i sprintfinalen vid världscupen i Ulricehamn. Foto: Adam Ihse/TT

Johanna Hagströms glädje efteråt gick inte att ta miste på. Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

Annons

Annons

Till toppen av sidan