Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Det muterade viruset har konstaterats på Skaraborgs sjukhus: ”Naturligtvis allvarligt”

Två fall av den brittiska mutationen av covid-19 har konstaterats på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Det är dels en medarbetare och en patient som vårdades på sjukhuset som hade smittan.

Text

Bild: Janne Andesson

Annons

Provet för medarbetaren togs den 31 december efter ett omfattande klusterutbrott vid hematologen under julhelgen 2020. Provet skickades till Folkhälsomyndigheten för analys, för att vara säker på om virusstammen kunde vara av den brittiska typen.

Svaret från myndigheten kom måndagen den 1 februari och provet visade sig alltså vara positivt för den brittiska varianten av covid-19.

Annons

Prov för patienten som vårdats vid lungmedicin, som också drabbats av ett stort klusterutbrott, har också tagits och positivt provsvar kom den 2 februari.

Annons

Utöver dessa två svar finns i dagsläget inga ytterligare konstaterade positiva provsvar för den brittiska mutationen från FoHM gällande Skaraborgs Sjukhus, uppger Skaraborgs sjukhus i ett pressmeddelande.

– Detta är naturligtvis allvarligt, men vi ser nu att det dyker upp fler och fler fall i Sverige och det är ett mönster som vi känner igen från andra delar av världen. Det är bra att vi nu har fått svart på vitt att det rört sig om den brittiska mutationen, det kan förklara den snabba smittspridningen, säger Christer Printz, chefläkare SkaS i ett pressmeddelande.

Läs mer: Antalet nya covidfall sjunker – men brittiska mutationen har fått fäste i Regionen

Den 18 januari drabbades även lungmedicin vid SkaS av ett omfattande klusterutbrott. Prover har även här skickats till Folkhälsomyndigheten.

– Vi kommer nu ha en dialog med smittskydd om och hur vi eventuellt behöver ytterligare skärpa arbetet med source-control, alltså de vårdhygieniska åtgärderna inom all vår verksamhet. I nuläget vill jag särskilt betona hur viktigt det är att fortsatt vara ytterst följsam till de vårdhygieniska riktlinjerna., säger Christer Printz, chefläkare SkaS.

Den smittade medarbetaren har tillfrisknat. Den smittade patienten har avlidit.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan