Annons

Annons

Annons

Annons

Skidåkning

EXTRA: Johanna Hagström fyra i sprinten vid Världscupen i Falun – jublade efter målgång

Johanna Hagström var fantastisk.

Falköpingstjejen slutade på en fjärde plats i finalen vid söndagens världscupsprint i Falun. Hon hade bara världsstjärnorna Linn Svahn, Anamarija Lampic och Jonnas Sundling före sig i mål.

Direkt efter målgång sträckte Hagström båda händerna i luften i en slags segergest.

Text: 

Hon var jublande glad efter målgången i finalen, Falköpingstjejen Johanna Hagström, som slutade på fjärde plats efter tre världsstjärnor. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Annons

Johanna Hagström ses här dominera sin kvartsfinal. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Precis som i fjol hade Johanna Hagström, 22, prickat formen perfekt till Svenska Skidspelen i Falun, en tävling som givetvis ingår i Världscupen. I fjol var hon snabbast av alla i sprintkvalet för att sedan sluta på nionde plats i huvudtävlingen.

Nu slog hon alltså till igen – och det med besked! Johanna körde söndagsförmiddagens prolog, i 13 graders kyla, på tiden 3.14,18 och var snabbast med marginal. H0n var 1,53 sekunder före norska Tiril Udnes Weng och 3,31 före lördagens vinnare (och söndagens huvudfavorit) Linn Svahn.

Annons

Falköpingstjejen Johanna Hagström körde otroligt bra och kom fyra vid söndagens sprint i Världscupen i Falun. Här ses hon i förmiddagens prolog, som von vann. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Annons

I kvartsfinalen körde Johanna Hagström i heat nummer tre och vi kan berätta att det gick hur bra som helst. Det var förvisso ingen promenad i parken, hon var utmanad hela vägen, men när åkarna svängde in på upploppet hade hon kommandot och full koll på att semifinalbiljetten redan låg i fickan.

Medvetet (?) bromsade hon till på slutet och blev passerad på målfoto av finska Jasmi Joensuu, detta för att – enligt tv-kommentatorerna Jacob Hård och Anders Blomqvist – få köra i den andra av de båda semifinalerna.

Rutinerat och taktiskt släpper här Johanna Hagström förbi finska Jasmi Joensuu precis på mållinjen i kvartsfinalen. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

I sin semifinal fick Johanna Hagström köra mot landslagskompisarna Jonna Sundling, Hanna Falk och Emma Ribom, samt mot Anamarija Lampic från Slovenien och Ane Appelkvist Stenseth från Norge.

Det började riktigt bra för Johanna Hagström, som länge och väl var i tät och uppför den sista backen gjorde hon faktiskt ett litet ryck. Det såg jättebra ut, men i sista kurvan innan åkarna svängde in på stadion hände något.

– Johanna blev lite för försiktig, hon snedställde skidorna något och tappade fart på det, sa tv-experten Anders Blomqvist.

Från semifinalen, Johanna Hagström syns här tillsammans med norska Ane Appelkvist Stenseth och båda gick till final. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Annons

Annons

Hon fick faktiskt två, senare tre, åkare framför sig och plötsligt kändes det som att finalplatsen var på väg att försvinna. Men Johanna bet i hela vägen och även om hon "bara" blev fyra, så räckte hennes tid, 3.14,38, med minsta möjliga marginal för att gå till final. Hon var 18 hundradelar före landslagskollegan Anna Dyvik, som körde i den första semifinalen.

Finalheatet: Linn Svahn, Anamarija Lampic, Tiril Udnes Weng, Jonna Sundling, Ane Appelkvist Stenseth och Johanna Hagström.

I detta oerhört starka finalheat inledde Johanna som sjätte och sista åkare, men efter ungefär halva loppet var hon uppe som femma och när åkarna svängde in mot stadion var hon fyra. Avståndet fram till de tre främsta, Linn Svahn, Anamarija Lampic och Jonna Sundling, var dock för stort för att Johanna skulle kunna uträtta något mer.

Hon fullföljde dock strålande som fyra och direkt efter målgång sprack ett leende upp i hennes ansikte och hon sträckte båda armarna i luften.

Johanna Hagström körde otroligt bra i söndagens sprinttävling i Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Kan det bli VM för Johanna Hagström nu?

– Hon skickade i alla fall in en redig ansökan om att få vara med i VM-sprinten, analyserade experten Johanna Ojala i Vinterstudion.

Annons

Annons

Till toppen av sidan